PIERNICZKI KATARZYNKI
Pierniczki Katarzynki
Mięciutkie pierniki jak z Kopernika
Pierniczki Katarzynki to jedne z moich ulubionych pierników jeszcze z czasów dzieciństwa. Już tyle razy chciałam je upiec, ale najpierw musiałam zdobyć foremki do nich. Skoro w tym roku zostały przywiezione prosto z Torunia, więc już nie mogłam odkładać ich w nieskończoność. Przeszukałam internet i po analizie najbardziej odpowiadały mi te u dziewczyn. Przepis podaję po moich zmianach.
- 300 g mąki pszennej jasnej
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (40 g)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka sody
- 80 g masła
Przygotowanie:
Miód podgrzać z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Ostudzić. Następnie dodajćpokruszone drożdże. wbić jajka i wsypać mąki i sodę. Wyrobić mikserem lub ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować, podsypując mąką na grubość – 3, 4 lub 5 mm. Wycinać foremkami. Piec w 180-190°C przez około 8 – 12 minut. Przechowywać w szczelnych pudełkach.
Komentarze
Prześlij komentarz