PIGWOWIEC Z IMBIREM W SYROPIE
Pigwowiec z imbirem w syropie
Konfitura z pigwowca do herbaty
Pigwowiec z imbirem w syropie, często nazywany pigwową cytrynką, z herbatką smakuje wybornie. Można również przygotować dla najbliższych jako prezent na święta. Na półce w spiżarni stoi i czeka z takim przeznaczeniem:-)
Składniki:
300 g owoców pigwowca
200 g cukru
100 ml wody
kawałek korzenia świeżego imbiru
Owoce umyć ciepłą wodą i oczyścić skórkę miękką szmatką. Przekroić na ćwiartki i pozbyć się z gniazd nasiennych. Owoce wrzucić do garnka i zalać wodą, do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. W garnku wymieszać wodę i cukier, ugotować syrop. Imbir obrać i pokroić na niewielkie plastry. Wymieszać z pigwowcem i przełożyć do naczynia lub słoika. Zalać gorącym syropem. Odstawić na dobę. Następnego dnia zlać syrop, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę. Zalać owoce i imbir. Następnego dnia jeszcze raz zlać syrop, ugotować i do wrzącego wrzucić pigwowca z imbirem. Smażyć do czasu, aż pigwowiec będzie przeźroczysty. Przełożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.
Nie miałam jeszcze okazji takowej próbować.
OdpowiedzUsuń