ŚLEDZIE KORZENNE
Śledzie korzenne
Najlepsze śledzie korzenne
Śledzie korzenne zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku. Bardzo mi posmakowały i zagościły już u mnie na dobre. Smakują wyjątkowo, zwłaszcza w zimowych miesiącach, kiedy zapach aromatycznych przyprawy wisi w powietrzu... Przepis wypatrzyłam u Beaty. Przedyskutowany z Nią na wszystkie strony:-)
Składniki na śledzie korzenne:
- 6 płatów śledziowych najlepiej prawdziwych matijasów (mogą być w oleju)
- 1 liść laurowy
- 1-2 goździki
- 2 łyżeczki utłuczonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 gwiazdki anyżu w całości
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub lnianego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brandy (można pominąć)
- 2 -3 cebule szalotki lub jedna cebula cukrowa
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie śledzi korzennych:
Goździki i kolendrę utłuc w moździerzu. Wszystkie przyprawy wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażać mieszając ok. minutę, aż zaczną wydzielać zapach. Wyłączyć, uważać aby nie przypalić.
Do oleju dodać uprażone przyprawy i świeżo zmielony pieprz, musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy i ew. brandy. Cebulę pokroić w cienkie półtalarki
Śledzie jeśli są bardzo słone, to wymoczyć w wodzie. Pokroić na kawałki i układać w słoiku naprzemiennie z cebulą.
Zalać olejem z przyprawami. Przemieszać zawartość słoika góra -dół. Wstawić do lodówki na min. 12 godzin, a najlepiej 2-3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz