ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKIEM
Śledzie po kaszubsku z ogórkiem
Śledzie z pomidorami, cebulą i ogórkiem
Śledzie po kaszubsku z ogórkiem zrobiłam w ramach przygotowywani dań na Wigilię. Co roku oprócz tradycyjnych potraw dokładam najczęściej właśnie nowości śledziowe. Taka kompozycja smaków, jak dla mnie, jest bardzo udana. Polecam!
Składniki:
- 500 g śledzi a'la matijas w oleju
- 2 cebule
- 3-4 ogórki kiszone
- 200 g domowego przecieru
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskeigo
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- ostra papryka
- 50 ml oleju rzepakowego + 1 łyżka do smażenia cebuli i ogórków
- 1 łyżka octu
- 100 ml wody
Zamontować nóż miksujący. Cebule i ogórki wrzucić do misy robota i nastawić funkcje siekania na prędkości 5 i czas 20-30 sekund. Wymienić ostrze noża na mieszadło, zdjąć miarkę z pokrywy. Wlać łyżkę oleju i smażyć wszystko w 100 stop. C przez 5 minut. Dolać przecier, i resztę składników. Włączyć gotowanie na 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Wystudzić sos z warzywami. Śledzie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przekładać na zmianę sos i rybę. Odstawić do przegryzienia w lodówce na dobę lub dłużej, minimum całą noc.
Uwaga:
Oczywiście śledzie po kaszubsku z ogórkiem można przygotować bez pomocy robota.
Dzięki urządzeniu wszystko przygotowałam w jednym naczyniu. To duża wygoda i minimum użytych do gotowania garnków, patelni i pomocników kuchennych. Tak naprawdę potrawa nie zajęła mi dużo czasu, mogłam w międzyczasie zająć się innymi czynnościami.
Dane techniczne robota można sprawdzić na stronie Kohersena.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
To jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie. Proste i pyszne. :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam. Z chęcią zrobię je na Wigilię
OdpowiedzUsuńMarzenko wszystko co realizuje wg twoich przepisów jest… pyszne. Dziękuję! Smacznych Świąt !
OdpowiedzUsuń