DŻEM POMARAŃCZOWY
Dżem pomarańczowy
Najlepszy dżem z pomarańczy
Dżem pomarańczowy to dla mnie rarytas. Do tej pory, gdy miałam okazję, zawsze go kupowałam. Nie sądziłam, że jego zrobienie jest tak banalnie proste. A efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Jest chyba najlepszy, jaki jadłam:-) Polecam gorąco! Gdy nie macie dostępu do owoców bio, to należy je umyć, tak jak ja to zrobiłam, zgodnie z procedurami pozbycia się wszystkiego ze skórki. Napiszę wszystko w przepisie.
Składniki (na 3 słoiczki):
- 1 kg pomarańczy
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g cukru białego
Przygotowanie:
Zacząć należy od dokładnego umycia owoców. Umyć najpierw dokładnie w ciepłej wodzie. Następnie zamoczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego. I na koniec na 1 litr wody wsypać 1 łyżkę sody spożywczej i moczyć chwilę w roztworze. Opłukać i wytrzeć owoce do sucha.
Pomarańcze obrać. Owoce pokroić na kawałki. Wrzucić do misy robota. Skórki oczyścić z białej części, zwanej albedo. Pokroić na kawałki i wrzucić do misy. Włączyć funkcję siekania na dosłownie kilka sekund. Wyciągnąć nóż siekający, założyć mieszadło, zdjąć miarkę z pokrywy. Wsypać cukry, wlać oba soki. Włączyć albo program automatycznego gotowania (1h, 100 stop. C, obroty 1), albo nastawić ręcznie. W związku z tym, że dżem po 1 h był jeszcze dość płynny, nastawiłam dodatkowo na 40 minut, 120 stop. C. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.
Oczywiście dżem można przygotować również tradycyjnie smażąc na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dżem z pomarańczy przygotowałam w wieloczynnościowym robocie kuchennym z funkcją gotowania KOHERSEN®. To wszechstronne urządzenie, dzięki któremu przygotujesz najwyższej jakości dania dla siebie oraz swoich najbliższych. Urządzenie wprowadzi Cię w świat zdrowych, smacznych i wykwintnych potraw, które bez wysiłku przygotujesz w domowej kuchni. Od przystawek, przez dodatki i dania główne, aż po desery. Robot kuchenny zajmie się wszystkim. Puszyste ciasto na chleb, zdrowy obiad ugotowany na parze, gładkie, owocowe smoothie czy drinki alkoholowe to jego codzienność. Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen® wyposażony został w silnik o mocy 600 W oraz 6 automatycznych trybów pracy, dzięki czemu przygotujesz doskonałe posiłki bez wysiłku, na zimno i na gorąco. Urządzenie z powodzeniem zastąpi w Twojej kuchni wiele sprzętów, takich jak: blender, mikser, parowar, maszynkę do mielenia czy nawet szatkownicę. Dzięki temu zamiast kilku urządzeń masz jedno - duża oszczędność miejsca i pieniędzy.
Dzięki urządzeniu wszystko przygotowałam w jednym naczyniu. To duża wygoda i minimum użytych do gotowania garnków, patelni i pomocników kuchennych. Tak naprawdę nie zajęło mi to dużo czasu, nic mi się nie przypaliło i nie musiałam stać i mieszać dżemu. A po wszystkim włączyłam robota na funkcję samoczyszczenia. Ta funkcja bardzo mi się podoba:-)
Dane techniczne robota można sprawdzić na stronie Kohersena.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze dżemu pomarańczowego.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że pierwszy raz widzę taki przepis. Bardzo dobre zdjęcia, zmotywowały mnie na tyle, że jutro również spróbuję zrobić. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego. Mam wielką ochotę spróbować
OdpowiedzUsuńCzym naturalnym zastąpić cukier(oprócz ksylitolu)
OdpowiedzUsuńTen widok i entuzjazm dotyczący jego smaku jest zaraźliwy. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomarańcze. Takiego dżemu nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńTen przepis na dżem pomarańczowy brzmi super prosto i smacznie! Z pewnością spróbuję tego przepisu.
OdpowiedzUsuń