KAPUSTA KISZONA NA OSTRO Z BURAKIEM I MARCHEWKĄ
Kapusta kiszona na ostro z burakiem i marchewką
Kiszona surówka z ostrą papryką
Kapusta kiszona na ostro z burakiem i marchewką, to świetna baza do surówki. Teraz w okresie zimowym to najlepsze źródło probiotyków. Pamiętam czasy, gdy tylko kiszonki jadaliśmy do obiadu. W sklepach nie były dostępne świeże warzywa, których dziś jest pod dostatkiem. Tylko wątpliwe jest ich zdrowe działanie w tym okresie. Dzisiejsza propozycja podpatrzona u Ani.
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 150 g buraka
- 50 g marchwi
- 20 g soli kamiennej
- 1 łyżeczka papryki Gochugaru (można zastąpić inną ostrą papryką)
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąb, posiekać nożem lub poszatkować w malakserze. Buraka i marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko, w dużej misce, razem dokładnie wymieszać z solą i Gochugaru. Wymieszane warzywa przełożyć do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka i mocno ubić. Obciążyć talerzykiem lub wyparzonym płaskim kamieniem, przykryć i zostawić na około 10 - 14 dni w temperaturze pokojowej.
Podczas kiszenia sprawdzać codziennie czy warzywa są zalane
płynem. Po 10 dniach można przełożyć surówkę do słoików i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
To bardzo pyszna kiszonka, jedna z moich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńsuper przepis przetestuje
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawiałam się jak ją się robi. Na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuń