KAPUSTA KISZONA NA OSTRO Z BURAKIEM I MARCHEWKĄ

Kapusta kiszona na ostro z burakiem i marchewką

Kiszona surówka z ostrą papryką 


Kapusta kiszona na ostro z burakiem i marchewką, to świetna baza do surówki. Teraz w okresie zimowym to najlepsze źródło probiotyków. Pamiętam czasy, gdy tylko kiszonki jadaliśmy do obiadu. W sklepach nie były dostępne świeże warzywa, których dziś jest pod dostatkiem. Tylko wątpliwe jest ich zdrowe działanie w tym okresie. Dzisiejsza propozycja podpatrzona u Ani.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 150 g buraka
  • 50 g marchwi
  • 20 g soli kamiennej
  • 1 łyżeczka papryki Gochugaru (można zastąpić inną ostrą papryką)

Przygotowanie:

Z kapusty wyciąć głąb, posiekać nożem lub poszatkować w malakserze.  Buraka i marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko, w dużej misce, razem dokładnie wymieszać z solą i Gochugaru. Wymieszane warzywa przełożyć do wyparzonego  słoja lub kamiennego garnka i mocno ubić. Obciążyć talerzykiem lub wyparzonym płaskim kamieniem, przykryć i zostawić na około 10 - 14 dni w temperaturze pokojowej. 

Podczas kiszenia sprawdzać codziennie czy warzywa są  zalane płynem.   Po 10 dniach można przełożyć surówkę do słoików i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.



Komentarze

  1. To bardzo pyszna kiszonka, jedna z moich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze zastanawiałam się jak ją się robi. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne