LABNEH Z ZATAREM I OLIWKAMI
Labneh z zatarem i oliwkami
Najlepszy serek na imprezę
Labneh z zatarem (za'tarem) i oliwkami zrobiłam na nasze babskie spotkanie serialowe. Zapewniam, że danie bardzo proste, ale z takim efektem WOW! Dlatego, zróbcie, gdy macie jakąś imprezę:-) Oczywiście bez imprezy też polecam serdecznie. Przepis na labneh znajdziecie tutaj.
Składniki:
- serek Labneh
- oliwa z oliwek exra virgine
- przyprawa zatar (za'tar) *
- oliwki kalamata
Przygotowanie:
Serek labneh wyłożyć na półmisek. Polać go obficie oliwą. Posypać przyprawą zatar (z'atar). Rozrzucić odsączone oliwki kalamata. Podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub krakersami.
* Zatar (zahtar, za'atar) - arabska mieszanka przypraw z sumaku, tymianku i prażonego sezamu, z odrobiną soli.
Pierwszy raz widzę. Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Myślę, że wypróbuję na podobną okazję lub wcześniej bez. :)
OdpowiedzUsuńNie znam tej potrawy. Zapowiada się bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń