MISECZKI TACOS Z KURCZAKIEM
Miseczki tacos z kurczakiem
Miseczki z pieczonych tortilli
Miseczki tacos z kurczakiem można zaserwować na przyjęciu z przyjaciółmi. Na pewno będą atrakcją wieczoru. Można je nadziać różnymi farszami. To doskonały pomysł na tematyczną kolację z kuchni meksykańskiej. Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- sól,pieprz
- po pół łyżeczki kuminu, chili, papryki wędzonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- kawałek czerwonej kapusty
- kika pomidorków koktajlowych
- ser cheddar w kawałku
- sałata lodowa (kilka listków)
guacamole:
- 1-2 awokado
- pół limonki
- 1 ząbek czosnku
- odrobina śmietany
- kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, wytrzeć do sucha. Posypać solą i pieprzem. Na oleju podsmażyć rozdrobniony czosnek, dodać chili, kumin i paprykę wędzoną. Chwilę smażyć. Wrzucić na przyprawy pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Doprawić sosem ostry cholula. Obsmażyć do zrumienienia.
Kapustę czerwoną poszatkować, ser cheddar zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidorki pokroić na pół.
Ułożyć miseczki lub kubki żaroodporne do góry dnem na blasze do pieczenia. Za pomocą pędzla do ciasta posmarować olejem tortille i ułożyć je olejem do dołu na miseczkach.
Piec tortille w 180 stop. C przez kilka minut do momentu, aż będą ładne i brązowe. Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia (tortille staną się chrupiące po ostygnięciu).
Awocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę, czosnek, śmietanę. Doprawić do smaku.
Na dno muszli dać mięso, następnie kapustę czerwoną, posiekaną sałatę lodową, pomidorki, guacamole. Na końcu posypać startym cheddarem.
Wygląda rewelacyjnie. Pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńEkstra przekąska. Koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Prezentuje się smacznie. Nie ma co trzeba będzie iść do kuchni
OdpowiedzUsuń