Faworki polskie Pierre Hermé
Faworki polskie Pierre Hermé
Pyszne i delikatne faworki na Tłusty Czwartek
Faworki polskie od Pierra Hermé zrobiłam po raz pierwszy, gdy zobaczyłam je u Amber. Zresztą chyba wszystkie, albo prawie wszystkie smakołyki chrustowe podpatrzyłam u Niej. I tak zaczęłam z nimi swoją przygodę, bo wcześniej moja mama tylko je przygotowywała. Przepis pochodzi z książki Pierre Hermé "Desery od najprostszych po wykwintne". Są tam słodkości z różnych krajów, w tym kilka przepisów polskich. Między innymi te faworki, sernik krakowski czy pączki warszawskie.
Faworki są bardzo delikatne i naprawdę polecam je gorąco. Nie pożałujecie - niebo w gębie:-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu
- 750 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru do posypania faworków
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć w nie jajko, żółtka, śmietanę i cukier. Polać spirytusem i stopniowo zgarniając mąkę, wyrabiać caisto, aż składniki się połączą. Podsypując stolnicę mąką, ciasto wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie wybijać wałkiem lub uderzać ciastem o stolnicę, aż w cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza.
W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 170 st. C. Ciasto
rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 – 2 mm. Placek pokroić
radełkiem na paski długości 12 cm i szerokości 3 cm. W środkowej części
każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Jeden koniec ciasta unieść,
włożyć w nacięcie, przewlec i pociągnąć obydwa końce ciasta.
Do rozgrzanego smalcu wkładać po kilka faworków i smażyć, aż lekko się
zrumienią, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Usmażone faworki
ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym
ręczniku. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i ułożyć na paterze.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam faworki
OdpowiedzUsuńTłusty czwartek już niebawem. Pychota.
OdpowiedzUsuńNa jutro idealne. Planuję je zrobić
OdpowiedzUsuń