Faworki polskie Pierre Hermé

Faworki polskie Pierre Hermé 

Pyszne i delikatne faworki  na Tłusty Czwartek


Faworki polskie od Pierra Hermé zrobiłam po raz pierwszy, gdy zobaczyłam je u Amber.  Zresztą chyba wszystkie, albo prawie wszystkie smakołyki chrustowe podpatrzyłam u Niej. I tak zaczęłam z nimi swoją przygodę, bo wcześniej moja mama tylko je przygotowywała. Przepis pochodzi z książki Pierre Hermé  "Desery od najprostszych po wykwintne". Są tam słodkości z różnych krajów, w tym kilka przepisów polskich. Między innymi te faworki, sernik krakowski czy pączki warszawskie. 

Faworki są bardzo delikatne  i naprawdę polecam je gorąco. Nie pożałujecie - niebo w gębie:-)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 750 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru do posypania faworków

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć w nie jajko, żółtka, śmietanę i cukier. Polać spirytusem i stopniowo zgarniając mąkę, wyrabiać caisto, aż składniki się połączą. Podsypując stolnicę mąką, ciasto wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie wybijać wałkiem lub uderzać ciastem o stolnicę, aż w cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza.

W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 170 st. C. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 – 2 mm. Placek pokroić radełkiem na paski długości 12 cm i szerokości 3 cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Jeden koniec ciasta unieść, włożyć w nacięcie, przewlec i pociągnąć obydwa końce ciasta.
Do rozgrzanego smalcu wkładać po kilka faworków i smażyć, aż lekko się zrumienią, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Usmażone faworki ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i ułożyć na paterze.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne