SAŁATKA Z FENKUŁEM I GREJPFRUTEM

Sałatka z fenkułem i grejpfrutem

Kolorowa i chrupiąca sałatka


Sałatka z fenkułem i grejpfrutem doskonale nada się na lunch czy kolację. Można ją z powodzeniem zapakować na drugie śniadanie do pracy. Ozdobi stół kolorami. Polecam ją przygotować, nie pożałujecie. 

Często dostaję pytania, jak smakuje fenkuł. Nie każdy toleruje jego anyżowy smak. Jednak jest on bardzo delikatny. Ja go uwielbiam:-)

Składniki:

sos:

  • 2 łyżki soku z grejpfruta, który uda nam się wydusić, gdy filetujemy owoc do sałatki
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Fenkuł pozbawić pędów, pozostawić tylko bulwę. Odciąć stwardniałe części. Pokroić w cienkie półtalarki ostrym nożem lub na mandolinie. Grejpfruta obrać i wyfiletować, aby cząstki nie zawierały gorzkiej skóry. Przy obieraniu mamy dużo soku, który należy zebrać (ewentualnie wydusić z cząstek) Na rukoli ułożyć półplasterki fenkułu i cząstki grejpfruta. Posypać uprażonymi orzechami. 

Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu. Wymieszać wszystko, potrząsając energicznie. Polać sosem sałatkę.



Komentarze

  1. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam. Na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to całkowita nowość. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten fenkuł mnie ciekawi niegdy nie jadłam. Z chęcią spróbowała bym

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki. Jeszcze nie jadłam a już mi smakuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne