Pomysły na obiad inny niż zwykle


Istnieją różne opinie na temat tego, czy ważniejsze jest śniadanie czy obiad. Niezależnie od wyznawanej zasady obiadu nie należy pomijać, a na dodatek powinien być smaczny i syty, ale niewywołujący senności oraz ociężałości. Od czasu do czasu warto przygotować coś mniej tradycyjnego. Jeżeli szukasz odmiany, w naszym artykule znajdziesz podpowiedzi ciekawych dań.

Dlaczego obiad jest ważny?

Zdrowym nawykiem jest spożywanie posiłków codziennie o tej samej porze. Dotyczy to również obiadu. Posiłek w środku dnia jest ważny dla regeneracji organizmu. To chwila relaksu, która pozwala nabrać sił i zadbać o produktywność na resztę dnia. Dlatego obiad powinien być pożywny. Nie można też zapomnieć o przyjemności płynącej z jedzenia. Pachnący, smaczny oraz apetycznie podany w pełni sprzyja regeneracji. Odpowiednio skomponowane składniki sprzyjają koncentracji, kreatywności, a także dobremu samopoczuciu.

Knedliki – tradycyjne czeskie danie

Potrawy mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Pierogi są doceniane również przez obcokrajowców. Nasza kuchnia to bogactwo klusek przygotowywanych na różne sposoby. Jeżeli szukasz jednak zupełnie innego smaku, spróbuj przygotować knedliki. To rodzaj czeskich knedli, które mocno kojarzą się z domowym jedzeniem. Są smaczne i sycące. Po takim obiedzie na pewno nie będziesz odczuwać głodu. Nie musisz odwiedzać czeskich sąsiadów, aby cieszyć się niecodziennym smakiem. Skorzystaj z naszego przepisu na knedliki. Knedliki najlepiej komponują się z sosem pieczeniowym, ale pasują do nich również inne sosy mięsne oraz grzybowe.

Kasza gryczana w roli głównej – cenne źródło składników odżywczych

Kasza gryczana jest idealnym pomysłem na obiad. Może być biała, czyli nieprażona, lub prażona, inaczej określana jako palona. Różnią się między sobą smakiem. Palona charakteryzuje się bardziej wyrazistym i lekko orzechowym. Obie zawierają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obfitują w witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, cynk, krzem, wapń, białko oraz błonnik. Do kaszy gryczanej idealnie pasuje gulasz wieprzowy. Ze strony uwielbiam.pl dowiesz się, jak przygotować kaszę z delikatnym gulaszem. Podany z ogórkiem kiszonym spełni oczekiwania nawet wymagającego podniebienia.

Pożywna zupa na rozgrzanie

W kulturze polskiej dwudaniowy obiad składający się z zupy i dania głównego stanowi tradycję. Czasem jednak brakuje czasu na obie potrawy, ale też nie każdy lubi jeść aż tyle, a wtedy dobrym rozwiązaniem jest sycąca zupa. Rozgrzewające danie przyda się szczególnie, gdy za oknem panują niskie temperatury. Oto propozycja, której trudno się oprzeć: zalewajka świętokrzyska to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest aromatyczna i pożywna. Przyrządza się ją z ziemniaków, boczku i kiełbasy. Oprócz soli oraz pieprzu dodaje się cebulę, czosnek, majeranek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładne informacje, jak ją przygotować krok po kroku, znajdziesz powyżej.

Zapiekanka rybna – ciekawe połączenia smaków

Istnieje nieskończona ilość przepisów na zapiekanki mięsne i bezmięsne. Ich przygotowanie nie sprawia większych problemów. Dziś przedstawiamy zapiekankę rybną. Ryba na obiad jest zawsze dobrym pomysłem, ponieważ zwykle jemy jej za mało. Proponujemy morszczuka, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ułożony na ziemniakach pokrojonych w plastry, przykryty chrzanowym sosem i posypany parmezanem będzie udanym przerywnikiem podczas dnia pełnego wyzwań. Równie dobrze sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, gdy będziesz mieć więcej czasu, aby delektować się wybornym smakiem zapiekanki.

*Artykuł sponsorowany

Komentarze

  1. Pamiętam jak będąc w ciąży marzyłam o knedlach czeskich. Akurat byłam w rodzinnej miejscowości i cieszyłam się na myśl by pójść do czeskiej knajpy. A ta zamknięta, a ja tak bardzo płakałam.... tak bardzo chciałam tych knedli haha :) No i teraz po wpisie znów mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na knedliki chętnie bym się skusiła. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie jadłam nigdy rybnej zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie propozycje dań obiadowych, czasami warto poszukać inspiracji w internecie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanki rybnej nie robiłam, będę musiała kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne propozycje. Ja bardzo lubię nowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię upichcić coś nowego. Moja rodzina powoli przekonuje się do nowych smaków

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne