SAJGONKI Z KREWETKAMI I AWOKADO

Sajgonki z krewetkami i awokado 

Krokieciki z ciasta ryżowego 


Sajgonki z krewetkami i awokado zrobiłam na przystawkę. Wystarczą trzy główne składniki i mamy pyszne pakuneczki, które bardziej przypominają krokiety niż tradycyjne sajgonki. Typowe danie kuchni wietnamskiej wymaga od nas sporo czasu na przygotowanie. Moja propozycja pokazuje, że można szybko i bez nadmiernej ilości produktów zrobić coś naprawdę pysznego. 

Składniki na 6 sztuk:

  • 12 dużych krewetek  surowych lub blanszowanych
  • 1 awokado 
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • limonka lub cytryna
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, ale wtedy odrobina
  • sól
sos:
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sok wyciśnięty z limonki lub cytryny do smaku
  • kilka gałązek posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Do krewetek dodać chlust oliwy, czosnek, paprykę i sól do smaku. Chwilę marynować. Podsmażyć. Awokado obrać , pokroić na półplasterki. Skropić sokiem z limonki lub cytryny. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie. Obsuszyć na ręczniku papierowym lub ściereczce. Na środku arkusza położyć kilka kawałków awokado, po 2 krewetki. Zawinąć w pakunek. Ponownie zawinąć w kolejny namoczony arkusz. Smażyć  z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu na papierze.

Wymieszać składniki sosu. Podawać sajgonki z sosem.



Komentarze

  1. Ja akurat nie przepadam za krewetkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy sajgonek. Jestem ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sajgonki w formie przekąski. Super przepis, z krewetkami jeszcze nie kosztowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Propozycja z krewetkami i awokado brzmi rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję ten przepis. :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków. Takich jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne