SAJGONKI Z KREWETKAMI I AWOKADO
Sajgonki z krewetkami i awokado
Krokieciki z ciasta ryżowego
Sajgonki z krewetkami i awokado zrobiłam na przystawkę. Wystarczą trzy główne składniki i mamy pyszne pakuneczki, które bardziej przypominają krokiety niż tradycyjne sajgonki. Typowe danie kuchni wietnamskiej wymaga od nas sporo czasu na przygotowanie. Moja propozycja pokazuje, że można szybko i bez nadmiernej ilości produktów zrobić coś naprawdę pysznego.
Składniki na 6 sztuk:
- 12 dużych krewetek surowych lub blanszowanych
- 1 awokado
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- limonka lub cytryna
- oliwa lub olej rzepakowy
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, ale wtedy odrobina
- sól
sos:
- 50 ml sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu chili
- sok wyciśnięty z limonki lub cytryny do smaku
- kilka gałązek posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Do krewetek dodać chlust oliwy, czosnek, paprykę i sól do smaku. Chwilę marynować. Podsmażyć. Awokado obrać , pokroić na półplasterki. Skropić sokiem z limonki lub cytryny. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie. Obsuszyć na ręczniku papierowym lub ściereczce. Na środku arkusza położyć kilka kawałków awokado, po 2 krewetki. Zawinąć w pakunek. Ponownie zawinąć w kolejny namoczony arkusz. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu na papierze.
Wymieszać składniki sosu. Podawać sajgonki z sosem.
Ja akurat nie przepadam za krewetkami.
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy sajgonek. Jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńUwielbiam sajgonki w formie przekąski. Super przepis, z krewetkami jeszcze nie kosztowałam
OdpowiedzUsuńPropozycja z krewetkami i awokado brzmi rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję ten przepis. :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków. Takich jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń