KAPUSTA WESELNA ZASYPANA
Kapusta weselna zasypana
Kapusta z kaszą jaglaną
Kapusta weselna zasypana był moją propozycją do charytatywnego e-booka Kocioł i goście dla Ukrainy, który powstał w zeszłym roku. Ten przepis był jednym z 63 wyjątkowych dodanych przez blogerów w ramach pomocy.
Całą recepturę dostałam od rodziny z Rohatyna. Potrawa jest bardzo smaczna, podawana na weselach. Pewnie ma moc zbawienną po spożyciu alkoholu:-)
Składniki:
- ½ główki małej kapusty
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200 g śmietany 18%
- 1-2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- 100 g boczku wędzonego
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Płuczemy zimną
wodą, do momentu aż woda będzie klarowna. Zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Kapustę szatkujemy,
zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok. 20 minut. Gdy kapusta będzie
miękka, na wierzch wysypujemy kaszę jaglaną i
ewentualnie podlewamy wodą. Nie mieszamy, żeby nie kasza nie przywarła do dna. Gotujemy całość 20 minut.
Solimy do smaku.
Na oleju szklimy
cebulę posiekaną w kosteczkę. Dodajemy startą marchewkę i razem
chwilę smażymy. Warzywa przekładamy do garnka z kapustą i kaszą, mieszamy. Jajka rozkłócamy widelcem,
dodajemy śmietanę i mąkę. Wlewamy mieszankę do garnka, dokładnie mieszamy.
Świetny przepis, jaki niewątpliwie warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam. Brzmi takim swojskim jedzeniem. Chciałabym spróbować
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej kapuście. Brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadła. Wygląda smakowicie. Bardzo lubię kapusty w różnej postaci
OdpowiedzUsuń