KAPUSTA WESELNA ZASYPANA

Kapusta weselna zasypana

Kapusta z kaszą jaglaną


Kapusta weselna zasypana był moją propozycją do charytatywnego e-booka Kocioł i goście dla Ukrainy, który powstał w zeszłym roku. Ten przepis był jednym z 63 wyjątkowych dodanych przez blogerów w ramach pomocy. 

Całą recepturę dostałam od rodziny z Rohatyna. Potrawa jest bardzo smaczna, podawana na weselach. Pewnie ma moc zbawienną po spożyciu alkoholu:-)

Składniki:

  • ½ główki małej kapusty
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • 100 g boczku wędzonego
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Płuczemy zimną wodą, do momentu aż woda będzie klarowna. Zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok. 20 minut. Gdy kapusta będzie miękka, na wierzch wysypujemy kaszę jaglaną i ewentualnie podlewamy wodą. Nie mieszamy, żeby nie kasza nie przywarła do dna. Gotujemy całość 20 minut. Solimy do smaku.

Na oleju szklimy cebulę posiekaną w kosteczkę. Dodajemy startą marchewkę i razem chwilę smażymy. Warzywa przekładamy do garnka z kapustą i kaszą, mieszamy. Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy śmietanę i mąkę. Wlewamy mieszankę do garnka, dokładnie mieszamy.

Boczek kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy do zrumienienia. Kapustę z kaszą wykładamy na półmisek, posypujemy zrumienionym boczkiem.



Komentarze

  1. Świetny przepis, jaki niewątpliwie warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy nie jadłam. Brzmi takim swojskim jedzeniem. Chciałabym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o takiej kapuście. Brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadła. Wygląda smakowicie. Bardzo lubię kapusty w różnej postaci

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne