MULE PO FRANCUSKU Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ
Mule po francusku z pomidorami i śmietaną
Najlepsze mule
Mule po francusku z pomidorami i śmietaną przygotujesz błyskawicznie. Pamiętam mój wyjazd wakacyjny do Bretanii i smak tych muszelek... Były podawane w każdej restauracji. Przypominają mi właśnie o czasach tak odległych. Są najlepszym wspomnieniem, które mogę przywołać :-)
Bardzo prosty przepis, a smak niebiański dla naszych kubków smakowych. Takie dania lubię. Mały nakład pracy, a danie smakuje jak z najlepszej knajpy we Francji. Polecam!
Składniki:
- 2 kg muli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (biała część)
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 150 ml śmietany 30%
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mule umyć, otwarte wyrzucić, a zamknięte zostawić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pora posiekanego i rozdrobnione ząbki czosnku. Chwilę dusić do zeszklenia. Podlać winem i odparować chwilę. Dodać pomidory, smażyć wszystko kilka minut. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 5 minut. Wrzucić mule i przykryć całość pokrywką. Gotować około 10 minut. Wsypać natkę pietruszki. Zamknięte muszle wyrzucić. Podawać z bagietką.
Nie próbowałam nigdy. Nie przekonują mnie jakoś owoce morza
OdpowiedzUsuńTo akurat jedzonko nie dla mnie, ale zdjęcie są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńRzadko jem, ale uwielbiam mule, a w połączeniu z pomidorami i śmietaną wygląda to bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńFajnie, że podzieliłaś się swoim wakacyjnym wspomnieniem i zachęcasz do przygotowania takiego pysznego dania w domu. Muszę spróbować i zobaczyć, czy smak będzie równie niebiański jak w Bretanii.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Bym musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Nie mam pojęcia jak smakują mule
OdpowiedzUsuń