MULE PO FRANCUSKU Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

Mule po francusku z pomidorami i śmietaną

Najlepsze mule 


Mule po francusku z pomidorami i śmietaną przygotujesz błyskawicznie. Pamiętam mój wyjazd wakacyjny do Bretanii i smak tych muszelek... Były podawane w każdej restauracji. Przypominają mi właśnie o czasach tak odległych. Są najlepszym wspomnieniem, które mogę przywołać :-)

Bardzo prosty przepis, a smak niebiański dla naszych kubków smakowych.  Takie dania lubię. Mały nakład pracy, a danie smakuje jak z najlepszej knajpy we Francji. Polecam!

Składniki:

  • 2 kg muli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 150 ml śmietany 30%
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Mule umyć, otwarte wyrzucić, a zamknięte zostawić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pora posiekanego i rozdrobnione ząbki czosnku. Chwilę dusić do zeszklenia. Podlać winem i odparować chwilę. Dodać pomidory, smażyć wszystko kilka minut. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 5 minut. Wrzucić mule i przykryć całość pokrywką. Gotować około 10 minut. Wsypać natkę pietruszki. Zamknięte muszle wyrzucić. Podawać z bagietką.



Komentarze

  1. Nie próbowałam nigdy. Nie przekonują mnie jakoś owoce morza

    OdpowiedzUsuń
  2. To akurat jedzonko nie dla mnie, ale zdjęcie są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko jem, ale uwielbiam mule, a w połączeniu z pomidorami i śmietaną wygląda to bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że podzieliłaś się swoim wakacyjnym wspomnieniem i zachęcasz do przygotowania takiego pysznego dania w domu. Muszę spróbować i zobaczyć, czy smak będzie równie niebiański jak w Bretanii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam. Bym musiała kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam. Nie mam pojęcia jak smakują mule

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne