NALEŚNIKI SZPINAKOWE BEZGLUTENOWE
Naleśniki szpinakowe bezglutenowe
Zdrowe naleśniki bez mąki i jajek
Naleśniki szpinakowe bezglutenowe to zdrowa i pyszna alternatywa do tradycyjnych naleśników.. Warunek konieczny do ich zrobienia, to dobra patelnia. Tylko nie przywierały na specjalnej do smażenia naleśników.
Nadają się doskonale na śniadanie czy obiad. Możesz nadziać je czym lubisz. Pomysłów jest mnóstwo. Ja użyłam szpinaku, awokado i pomidorów suszonych. Polałam sosem jogurtowym. Ale można je podać z serami, mięsem szarpanym lub warzywnymi sosami. Polecam!
Składniki:
- 50 g szpinaku świeżego
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 150 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub malakserem. Odstawić na około 30 minut. Smażyć małymi porcjami na naoliwionej patelni dobrze rozgrzanej. Podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie dodatkami było awokado skropione cytryną, liście szpinaku i suszone pomidory. Do tego sos jogurtowy lub czosnkowy.
Przyznam, że takich naleśników to jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZ nadzieniem szpinakowym robiłam, ale nigdy z ciasta. Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy. Jestem ciekawa co na to moi bliscy
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Te dziurki są urocze
OdpowiedzUsuńTen kolor... Koniecznie muszę sobie sprawić patelnię do naleśników i mogę robić. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy skład i przyznam, że wyglądając bardzo pysznie i intrygująco. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Chyba już mam kilka pomysłów na dodatki, ale z awokado też spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie i przede wszystkim zdrowo
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Ula:-)
Usuń