STEKI Z TUŃCZYKA Z CYTRYNĄ I MASŁEM KAPAROWO - PIETRUSZKOWYM

Steki z tuńczyka z cytryną i masłem kaparowo - pietruszkowym

Tuńczyk najlepszy z najlepszych


Steki z tuńczyka z cytryną i masłem kaparowo - pietruszkowym to szybki i łatwy sposób na podanie dania, którego nie powstydziłaby się żadna szanowana restauracja. Naprawdę możecie w kilka minut przygotować pyszny obiad. Pomijając niesamowity smak, wizualnie  robi ogromne wrażenie:-) 

Inspiracja z bloga Drrizle & Dip


Składniki:

  • 750 g świeżego tuńczyka  - 3 steki z tuńczyka 
  • oliwa z oliwek 
  • sól morska i pieprz cytrynowy
  • 100 gramów masła 
  • 1 łyżka kaparów marynowanych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 
  •  1 łyżka świeżego soku z cytryny 
  • duże owoce kaparu do dekoracji
  • 0,5 cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Steki posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut lub na całą noc. Rozgrzać dużą patelnię grillową. Smażyć steki z każdej strony przez około 3 – 5 minut w zależności od grubości. Dorzucić też plastry cytryny, aby się ładnie przyrumieniły. Odstawić steki na deskę, aby odpoczęły.

Na patelni małej rozgrzać masło, dodać posiekane kapary, natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawić solą. Tylko chwilkę potrzymać na ogniu, żeby zabulgotało. Wlać masło na usmażone steki z tuńczyka. Udekorować dużymi kaparami i zgrillowanymi plastrami cytryny. Podawać z ziemniakami gotowanymi, sałatą, szparagami lub innymi ulubionymi dodatkami.






Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam, wyglądają pysznie, chętnie kiedyś wypróbuję :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na jedzonko. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, jak w najlepszej restauracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już na samo zdjęcie ślinka cieknie. Ten przepis wygląda naprawdę smacznie, co więcej - sama w głowie mam kilka uroczystości, na których takie steki mogłyby brylować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze myślałam, że przygotowanie takich steków jest trudne, ale z takim przepisem mogłabym spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne