STEKI Z TUŃCZYKA Z CYTRYNĄ I MASŁEM KAPAROWO - PIETRUSZKOWYM
Steki z tuńczyka z cytryną i masłem kaparowo - pietruszkowym
Tuńczyk najlepszy z najlepszych
Steki z tuńczyka z cytryną i masłem kaparowo - pietruszkowym to szybki i łatwy sposób na podanie dania, którego nie powstydziłaby się żadna szanowana restauracja. Naprawdę możecie w kilka minut przygotować pyszny obiad. Pomijając niesamowity smak, wizualnie robi ogromne wrażenie:-)
Inspiracja z bloga Drrizle & Dip
Składniki:
- 750 g świeżego tuńczyka - 3 steki z tuńczyka
- oliwa z oliwek
- sól morska i pieprz cytrynowy
- 100 gramów masła
- 1 łyżka kaparów
marynowanych
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- duże owoce kaparu do dekoracji
- 0,5 cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Steki posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut lub na całą noc. Rozgrzać dużą patelnię grillową. Smażyć steki z każdej strony przez około 3 – 5 minut w zależności od grubości. Dorzucić też plastry cytryny, aby się ładnie przyrumieniły. Odstawić steki na deskę, aby odpoczęły.
Na patelni małej rozgrzać masło, dodać posiekane kapary, natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawić solą. Tylko chwilkę potrzymać na ogniu, żeby zabulgotało. Wlać masło na usmażone steki z tuńczyka. Udekorować dużymi kaparami i zgrillowanymi plastrami cytryny. Podawać z ziemniakami gotowanymi, sałatą, szparagami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Nigdy nie robiłam, wyglądają pysznie, chętnie kiedyś wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Świetny pomysł na jedzonko. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, jak w najlepszej restauracji. :)
OdpowiedzUsuńJuż na samo zdjęcie ślinka cieknie. Ten przepis wygląda naprawdę smacznie, co więcej - sama w głowie mam kilka uroczystości, na których takie steki mogłyby brylować!
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że przygotowanie takich steków jest trudne, ale z takim przepisem mogłabym spróbować. :)
OdpowiedzUsuń