ROGALE CHLEBOWE Z ZIEMNIAKAMI
Rogale chlebowe z ziemniakami
Najlepsze rogale na świecie
Rogale chlebowe z ziemniakami wypiekaliśmy w ramach kwietniowej Piekarni Amber. Kolejny zaproponowany wypiek pochodzi z Kuchni Gucia. I kolejny jest trafiony i bardzo smaczny. Dla mnie i mojej rodziny te rogale są najlepsze na świecie. Już dostałam zamówienie na kolejną porcję.
Oryginalny przepis Broot.de
My korzystamy z przepisu podanego przez Gucia
Składniki (10-12 rogali):
- 700 g mąka pszenna typ 550 (może być chlebowa 750)
- 150 g ziemniaków w postaci puree
- 380-405 g wody (w zależności od ilości wody w ziemniakach)
- 50 g mleka 3,5%
- 20 g masła lekko miękkiego
- 6 g świeżych drożdży
- 16 g soli
Ciasto wstępne:
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 165 g wody
- 1 g drożdży świeżych
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i zagnieść ciasto (mokre ręce sobie poradzą).
Przykryć i pozostawić na noc do dojrzewania w temperaturze ok. 21°.
Ciasto główne:
- Ciasto wstępne
- 5 g drożdży świeżych
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 150 g puree ziemniaczanego
- 215 g wody
- 50 g mleka
- 20 g masła (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
- 16 g soli (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
Wymieszać razem drożdże i ciasto wstępne a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i masła. Wyrabiamy 7 minut na pierwszym poziomie i 2 minuty na drugim – ciasto przestanie się kleić do miski i będzie miało wyraźnie rozwiniętą siatkę glutenową (można już zrobić „test okna”. Następnie dodajemy sól i następnie masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Jeśli ciasto jest nadal zbyt twarde, można na końcu zagnieść niewielką ilości wody. Temperatura ciasta powinna wynosić ok. 25°. Przekładamy ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny w temp. pokojowej (ciasto przyrośnie ponad dwukrotnie). Rozciągamy ciasto po pierwszych 30 minutach i następnie po pierwszej godzinie (2×30 min). Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na omączony blat i dzielimy porcje ciasta o wadze ok. 100 g. Każdą porcję formujemy w kulkę i pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką. Następnie kawałki ciasta spłaszczamy i wałkujemy owalne podłużne (około 15-20 cm) placki o grubości ok. 2 mm i zwijamy rogale.
Rogale układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230° góra/dół . Po 45 minutach spryskujemy rogale wodą i posypujemy kminkiem (makiem). Zwilżamy kawałki ciasta spryskiwaczem wodnym i posypujemy grubą solą i kminkiem. Pieczemy z parą przez ok. 25 minut. Po 10 minutach można na krótko wypuścić parę. Wyciągamy jak uzyskały ładny rumiany kolor. Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie na 30-60 minut.
Rogale na blogach biorących udział w akcji:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Piękne i puszyste. Wspaniałe rogale na każdy posiłek. Cieszę się, że wybór przepisu okazał się sukcesem.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają Twoje rogale, idealny miękisz i widać chrupiącą skórkę. Tylko masełko i ... pieczemy kolejną porcję :)
OdpowiedzUsuńDo kolejnego wspólnego wypiekania.
Jakie one muszą być dobre! Wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńTe rogale skradły nasze serca i żołądki, ulubione i mam zamówienie też :) Dziękuję za wspólny kwietniowy czas!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i puszyste. Będę się nimi rozkoszować w weekend. Póki co, zazdroszczę ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za słodkościami, ale z chęcią spróbowałbym rogali chlebowych z ziemniakami. Wydaje się, że to ciekawa i oryginalna kombinacja składników.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, że rogale z ziemniakami! Chętnie spróbowałabym takiego wypieku.
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają! Bardzo apetyczne rogaliki. Miło było razem piec, do kolejnej Piekarni :) Pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńO rogalikach z ziemniakami nigdy nie słyszałam, a muszę powiedzieć, że taka wersja mnie bardzo mocno zainteresowała!
OdpowiedzUsuńMoje dziecko bardzo lubi rogale. Będę musiała spróbować je upiec, ciekawe jak będą smakowały
OdpowiedzUsuń