SZPARAGI Z CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE NA GRZANCE
Szparagi z chrupiącą szynką i jajkiem w koszulce na grzance
Grzanki ze szparagami, szynką i jakiem w koszulce
Szparagi z chrupiącą szynką i jajkiem w koszulce na grzance, to mój pomysł na śniadanie. Pierwsze szparagi już się pokazują, dlatego mam dla Was inspirację na ich podanie tej wiosny. Tym samym sezon na szparagi uważam za rozpoczęty:-) Chodź i zrób ze mną!
Składniki:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 2 łyżki octu
- 2 jajka
- pesto ( u mnie z rukoli )
Na jednej łyżce oliwy na patelni grillowej podsmażyć szparagi bez zdrewniałych końcówek. Ewentualnie doprawić je solą i pieprzem, choć szynka i pesto jest słone. Na drugiej łyżce oliwy podsmażyć chleb i na końcu wrzucić plastry szynki. W garnku z wodą wlać ocet i po zagotowaniu wrzucić jedno jajko. Gotować 3-4 minuty. Wyjąć jajko i ugotować drugie. Grzanki z chleba posmarować pesto, położyć po kilka szparagów, na nie chrupiące plastry szynki. Na sam wierzch położyć jajko w koszulce.
Ciekawy pomysł na kolację.Chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpyszne, takie śniadanie mi pasuje
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuń