STEK Z ANTRYKOTU METODĄ SOUS VIDE
Stek z antrykotu metodą Sous Vide
Pyszne steki przygotowane w łaźni Sous Vide
Stek z antrykotu metodą Sous Vide, to pyszny pomysł na obiad. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste.
Proces gotowania Sous Vide polega na próżniowym zamknięciu żywności a następnie, zanurzeniu jej w wodzie podgrzanej do precyzyjnej temperatury, która nigdy nie przekracza 100°C i utrzymaniu tej temperatury przez określony czas, w celu uzyskania jednolitych, delikatnych rezultatów gotowania.
Składniki:
- 2 steki z antrykotu
- sól, pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki masła
- olej do smażenia
Steki doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na wierzchu gałązki rozmarynu i masło. Włożyć do worków próżniowych i zamknąć odsysając powietrze. Multicooker nastawić na funkcję sous vide, ustawić temp 67 stop. C i czas 1,5 h. Włożyć mięso, zamknąć pokrywę. Po tym czasie wyciągnąć steki z worków i usmażyć na oleju po 30-60 s z każdej strony. Odstawić na deskę, żeby odpoczęło. Podawać z ulubionym sosem lub bez.
Ja podałam z sosem pieprzowym:
- 1-2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz
- chlust whiskey
- 100 ml bulionu
- 50 ml śmietany 30% tł.
Na maśle lub oleju podsmażyć posiekane szalotki i czosnek. Zeszklić. Podlać whiskey, odparować alkohol. Dodać posiekany pieprz zielony. Chwilę smażyć. Wlać bulion i na koniec śmietanę.Odparować do odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić.
Steki przygotowałam przy pomocy Molticookera Crockpot Turbo Express CSC062X, który ma wśród 14 programów funkcję gotowania Sous Vide. Wcześniej zapakowałam mięso próżniowo w zgrzewarce próżniowej Foodserver. Dzięki obu urządzeniom udało mi się zrobić pyszny obiad.
- gotowanie pod ciśnieniem
- wolne gotowanie
- Sous Vide
- sterylizacja
- duszenie
- podsmażanie/ Saute
- gotowanie na parze
- jogurt
- deser
- zupa
- ryż/kasza
- mięso/drób
- fasola/chillifunkcja Keep Warm (podtrzymywanie ciepła)
Dzięki tylu funkcjom można w swojej kuchni naprawdę przygotować wiele dań różnymi metodami. Dla nowoczesnej gospodyni to sprzęt, który spełni wiele marzeń i zadowoli każdego członka rodziny - i małego i dużego:-)
Dane techniczne Multicookera można sprawdzić na stronie Crockpota.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Nigdy nie jadłam. Dla smakoszy mięsa to coś świetnego
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie słyszałam o gotowaniu metodą Sous Vide, ale teraz jestem bardzo ciekawa, jak smakuje stek z antrykotu przygotowany w ten sposób.
OdpowiedzUsuńTwój przepis na steka z antrykotu metodą sous vide brzmi przepysznie! Widać, że ta metoda daje naprawdę soczyste mięso. Przepis z sosem pieprzowym już czeka na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Nie wiem jak smakuje antrykot, ale chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńBrzmi jak kulinarne czary! Niezwykle soczyste mięso, które rozpływa się w ustach - to musi być pyszne. Aż chce się wypróbować tę technikę gotowania i zaskoczyć swoją rodzinę smakowitym obiadem. A do tego ten sos pieprzowy... Mmm, już mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńNawet kuchenny noob jak ja może poczuć się jak szef kuchni. Kto jeszcze nie próbował, ten nie wie, co traci.
OdpowiedzUsuń67 stopni na antrykot to o jakies 8-10 za duzo, przeciez to jest well done.
OdpowiedzUsuń