NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szparagami
Naleśniki faszerowane kurczakiem i szparagami
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szparagami, to doskonały sposób na wykorzystanie resztek pociętych szparagów. Przepis dostałam od moich cioć, które każdego roku cieszą się ich smakiem. Ja dopiero niedawno zaczęłam robić. I będę robić często i polecać wszystkim:-) Nawet jedna osoba, która zapewniała, że nie lubi szparagów zjadła i była zaskoczona mile smakiem.
Składniki (6-8 sztuk):
naleśniki:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- 200 g mąki
- sól i cukier - szczypta
- 1 łyżka oleju
farsz:
- 1 pierś kurczaka
- kilka szparagów zielonych lub białych
- 1- 2 szalotki
- 1-2 łyżki śmietany 18% tł.
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania formy
+ ser żółty do zapiekania
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić szalotki pokrojone w kostkę. W międzyczasie obgotować kawałki szparagów. Białe oczywiście należy obrać. Wrzucić obgotowane szparagi na patelnię z kurczakiem. Chwilę smażyć, podlać śmietaną. Odstawić do ostudzenia. Na każdy naleśnik nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety układać w formie wysmarowanej masłem. Posypać startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stop. C. do zrumienienia sera.
Ale to musi być ciekawe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńNigdy nie myślałam o dodaniu szparagów do naleśników, ale na prawdę pysznie się zapowiada. :)
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki to dla mnie nowość. Będę musiała zrobić je.
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz chętniej robię wytrawne naleśniki, także ten przepis bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję tak sprawdzony przepis. :) Dziękuję za podzielenie się na blogu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi i zawsze szukam nowych przepisów na ich wykorzystanie. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Koniecznie muszę spróbować póki sezon na szparagi jeszcze trwa.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na naleśniki. Warto spróbować dla odmiany. :)
OdpowiedzUsuń