DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM
Drożdżówki z jagodami i serem
Ślimaczki z jagodami
Drożdżówki z jagodami i serem robię zazwyczaj jak mam mało owoców lub gdy używam mrożonych jagód. Czyli tak naprawdę można się cieszyć ich smakiem cały rok:-) Te bułeczki są pyszne i są namiastką jagodzianek.
Składniki ( na około 20 bułeczek) ( tu ciasto oryginalne, bo w przepisie pomnieszyłam odpowiednio proporcje):
- około 250 g mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję)
- 1 jajko
- 0,5 szkl. mleka
- 25 g drożdży
- 1/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżki oleju
- 150 g twarożku homogenizowanego waniliowego
- pół szklanki jagód lub więcej
- 25 g masła roztopionego
- 25 g mąki
- 25 g cukru
Przygotowanie:
W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę, wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować na prostokąt około 30x35 cm. Rozsmarować twarożek i rozsypać jagody. Zwinąć w rulon dłuższym bokiem. Pokroić na 2 centymetrowe plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. układać bułeczki, poczekać chwilę na wyrośnięcie. W tym czasie przygotować kruszonkę. Roztopić masło i wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać bułeczki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Przepyszna propozycja jagodzianek. Jagody z serem to idealne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńIdealna, domowe bułki. Nie ma nic lepszego na śniadanie
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dawno nie jadłam drożdżówki z jagodami.
OdpowiedzUsuńLubię piec w domu ciasto drożdżowe, z jagodami czy innymi owocami to już mus na lato.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Wykorzystanie mrożonych jagód to doskonały sposób na całoroczne jagodzianki. Warto o to zadbać w sezonie. :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że przepis jest naprawdę prosty i szybki, także idealnie w moim stylu ;) Poza tym uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe, nie wiem z jakiego powodu część osób uważa, że są trudne do przygotowania. Szaleję za smakiem jagód oraz podobnych owoców, także w niedługim czasie postaram się skorzystać z tego przepisu i przygotować drożdżówki dla siebie ;) Poza tym prezentują się świetnie, także myślę, że nawet na jakiś wieczór z koleżankami będzie to idealna przekąska. Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńTe drożdżówki z jagodami i serem wyglądają przepysznie, a opis krok po kroku ułatwia przygotowanie. Super pomysł na wykorzystanie mrożonych jagód przez cały rok. Dzięki za podzielenie się tym słodkim przepisem!
OdpowiedzUsuń