CHLEB SKŁADANY
Chleb składany
Chrupiący chleb składany
Chleb składany o przepięknym kształcie zaproponowała nam Amber na lipcowe wypiekanie w swojej piekarni. Wypiek okazał się bardzo smaczny i spektakularny w wyglądzie:-) I naprawdę to składanie nie było trudne. Filmik znakomicie pokazuje technikę. Ja swój upiekłam na zakwasie, ale następnym razem spróbuję na drożdżach.
Składany chrupiący chleb
przepis i zdjęcie z bloga Marcelpaa
filmik – tutaj
ciasto główne:
350 g wody (ciepła 20-25 stopni)
170 g zakwasu (jeśli nie masz zakwasu, użyj 5 g drożdży)
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
440 g białej mąki (mąka pszenna typ 550)
12 g soli (jeśli nie masz zakwasu, użyj tylko 10 g soli)
Zagniataj zakwas z mąką i wodą w robocie kuchennym na niskich obrotach przez 4-5 minut.
PO tym czasie dodaj sól, zwiększ prędkość wyrabiania i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut.
Następnie ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką do ciasta (folią fermentacyjną) i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie rozciągnij i złóż ciasto raz – aby to zrobić, podciągnij lekko jedną stronę ciasta i umieść ciasto na przeciwległej krawędzi miski.
Następnie ponownie przykryj ciasto i włóż do lodówki na 12 godzin lub na noc.
Po czasie wyrastania wyjmij ciasto z lodówki, rozciągnij i złóż po raz ostatni, a następnie pozwól mu zaaklimatyzować się w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.
Następnie ostrożnie wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na dwie równe części.
Następnie delikatnie dociśnij kawałki ciasta, aby się lekko zaokrągliły.
Odwróć kawałek ciasta (gładka strona jest teraz na dole) i odciśnij cztery boki wałkiem do ciasta i rozwałkuj/wyciągnij na zewnątrz.
Wytnij małe trójkąty na czterech klapach i posmaruj wewnętrzne szwy klapek odrobiną wody, a zewnętrzne krawędzie odrobiną oleju.
Następnie wywierć palcem otwór w środku kawałka ciasta i wciągnij wypustki w ten otwór, aby utworzyć kwadratowe „paczki”.
Wciśnij końce ciasta dobrze w otwór ciasta, uformuj małą kulkę z resztą ciasta i umieść ją w przypuszczalnym otworze.
Wytnij pasek papieru do pieczenia nieco większy niż rozmiar kawałka ciasta i połóż na nim kawałek ciasta.
To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie chleby obficie oprósz białą mąką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z płytą do pieczenia w dolnej połowie piekarnika do 250 stopni góra/dół z parą lub naczyniem z wodą na dnie.
Po wyrośnięciu ciasta nakłuj ostrym nożem kawałki ciasta wokół kuli ciasta pośrodku i wykonaj dwa nacięcia biegnące od środka na zewnątrz do klap.
Połóż bochenki na blachę do pieczenia w piekarniku.
Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz chleb przez 20 minut.
Po 20 minutach otwórz na krótko drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać, a następnie piecz chleb przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący.
Chleb na blogach biorących udział w akcji:
Śliczne bochenki i cudny koszyk :-) Dziękuję za wspólny czas
OdpowiedzUsuńPiękne bochenki. Ten pyszny chleb świetnie się nam upiekł. Dziękuję za lipcowy czas w Piekarni.
OdpowiedzUsuńAleż te bocheny wyglądają. Mocno nietuzinkowo.
OdpowiedzUsuńSmakowity miękisz i wzorcowo ponacinane bochenki. Dziękuję za towarzystwo i do kolejnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńPiękne! Już nie mogę się doczekać, kiedy je upiekę.
OdpowiedzUsuńChleb pieczony na zakwasie na pewno miał wyjątkowy smak. Wydaje się, że składanie nie jest trudne, a efekt wizualny zachwyca.
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda naprawdę niesamowicie. Pyszny domowy bochen. :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek wyrósł, skórka wygląda na chrupiącą - uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń