DORSZ Z HARISSĄ I SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z ZA'TAREM
Dorsz z harissą i sałatką z ogórka z za'tarem
Ryba orientalna z rodzynkami
Dorsz z harissą i sałatką z ogórka z za'tarem zaskakuje smakiem. Danie jest bardzo wyraziste i naprawdę świetnie się komponuje z poszczególnymi składnikami. Przepis na rybę zaczerpnęłam z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego i Tamimi Sami. Natomiast pomysł na sałatkę z książki "Smak" Yotama Ottolenghiego i Ixty Belfrage. Fascynacja kuchnią autorów dała taki oto efekt końcowy, który gorąco polecam!
Składniki:
- 3 łyżki harissy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 4 polędwice z dorsza (razem 450 g) - w oryginale filety dorada
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebule, obrane i posiekane w piórka
- 100 ml dobrego octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka wody różanej
- 60 g drobnych rodzynek (pominęłam)
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki (kolendry)
- 2 łyżeczki suszonych płatków róż (pominęłam)
- sól i czarny pieprz
- kilka ogórków gruntowych ze skórką
- garść roszponki
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki za'taru
- 1 cytryna
- 1 szalotka
- kawałek papryki zielonej chili
- kilka gałązek koperku
- kilka listków bazylii
- kilka listków mięty
- sól
Przygotowanie:
Zrobić marynatę z połowy harissy, kuminu i 1/2 łyżeczki soli. Posmarować nią nią rybę i odstawić na 2 godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, szczyptę soli i dusić kilka minut. Dodać ocet, cynamon, resztę harissy, pół łyżeczki soli i czarny pieprz. Dusić kilka minut, dodać 200 ml wody, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać miód, wodę różaną i rodzynki. Gotować 1-2 minuty. Teraz włożyć rybę. Można ją wcześniej obsmażyć. Przykryć naczynie i dusić chwilę, przewracając rybę po kilku minutach na drugą stronę. Podawać z gotowanym ryżem, kuskusem lub warzywami. Ja podałam z sałatką z ogórków.
Z połowy cytryny wycisnąć sok. Z drugiej połówki ukroić ze 3 plasterki i wyciąć skórkę, którą należy pokroić na drobno. Dodać oliwę, za'tar, posiekaną szalotkę i chili , ogórka pokrojonego w większą kostkę. Wrzucić zioła i roszponkę. Wymieszać.
Mój mąż na pewno by się zajadał takim smakołykiem.
OdpowiedzUsuńTo wygląda wyjątkowo smakowicie! Muszę koniecznie spróbować tego przepisu. Dorsz z harissą brzmi bardzo egzotycznie, a sałatka z ogórka z za'tarem na pewno dodaje ciekawego twistu.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Nie miałam okazji jeść tej potrawy
OdpowiedzUsuńUwielbiam nowe smaki i połączenia, więc ten dorsz z pewnością trafi na moją listę dań do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis niezwykle kuszący. Wyraziste smaki oraz ryby to coś, co lubię w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda smacznie. Nigdy nie jadłam tej potrawy
OdpowiedzUsuń