POMIDORKI KOKTAJLOWE KISZONE
Pomidorki koktajlowe kiszone
Kiszone pomidorki idealne do sałatek
Pomidorki koktajlowe kiszone można wykorzystać do sałatek lub jeść same jako przekąska. Wszak kiszonki to samo zdrowie - wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. No i oczywista oczywistość - są przepyszne:-)
Przepis pochodzi z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską"
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 liście wiśni
- 1 gałązka kopru
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2 plastry chrzanu
- kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
- 3-4 listki laurowe
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 litr wody
Przygotowanie:
Przygotować zalewę z soli i wody. Pomidorki umyć i ponakłuwać wykałaczką. Włożyć do słoika z pozostałymi składnikami na przemian. Zalać zalewą.
Pomidorki można dodać do sałatki, której przepis widnieje na zdjęciu poniżej.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich kiszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńMarzenko, dzieki za wizytę u mnie na blogu, arepy jak najbardziej czekają na wspólne gotowanie, a może bywasz czasem w Warszawie to zapraszam do siebie i razem będziemy je zagniatać i piec..pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. Kiszonki mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie kisiłam pomidorów. Chętnie zapiszę ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, kiszone pomidorki to świetna przekąska. Mają ten idealny balans między kwasowością a słodyczą.
OdpowiedzUsuń