TOST Z POMIDORAMI I CEBULOWYM AIOLI
Tost z pomidorami i cebulowym aïoli
Bruschetta z pysznym cebulowym sosem
Tost z pomidorami i cebulowym aïoli wybrałam dla Was na letnią kolację czy śniadanie. I powiem Wam, że ta bruschetta zyskuje dla mnie inny wymiar... Wow!!!
Przepis pochodzi z książki "Mezcla" Ixty Belfrage.
Składniki:
aïoli:
- 3 cebule
- 75 g oliwy
- sól
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy angielskiej
- 3 łyżki śmietany kremówki
- kromki chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
- pomidory
- Pecirino ser
- szczypiorek i bazylia
- sól w płatkach i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Cebule z czosnkiem polać łyżką oliwy i upiec w łupinach. Obrać i zmiksować z resztą oliwy. Dodać wszystkie składniki. Chleb opiec w tosterze lub na grillu. Natrzeć czosnkiem. Grubo posmarować aïoli, pokroić na wierzch pomidory, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem, ziołami i skropić oliwą.
Wygląda jak kanpkowe dzieło sztuki. Pyszności.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, jest pyszna!
UsuńPyszne włoskie smaki. Chętnie spróbuję w takiej wersji.
OdpowiedzUsuń