ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW
Zupa krem z pieczonych warzyw
Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
- 1 -1,5 kg pomidorów
- 2-3 papryki
- 1 seler
- 1-2 pietruszki
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku1 pajda chleba wiejskiego
- 150 ml oliwy extra virgin
- sól morska w płatkach
- pieprz świeżo zmielony
- kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek)
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
do podania:
- świeży parmezan
- oliwa
- świeże zioła
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę i cebulę obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek można obrać lub zostawić w łupinach i obrać po upieczeniu. Wszystkie warzywa i chleb ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać oliwą, doprawić ziołami i przyprawami. Zapiekać około 1,5h w 180 stop. C.
Warzywa z całą zawartością soków po upieczeniu zmiksować z bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę skropioną oliwą, z parmezanem i świeżymi ziołami.
Mój mąż na pewno by sobie pojadł takiej zupy.
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam. Będę musiała spróbować bo zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńTo prawda, świeże pomidory dają zupie niesamowity smak! Uwielbiam takie zupy krem.
OdpowiedzUsuńIdealna na chłodniejsze dni. 😋 Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy. Na pewno ją spróbuję
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna. Na pewno będę próbować
OdpowiedzUsuń