SZASZŁYKI Z BOCZNIAKÓW NA PUREE Z CIECIERZYCY
Szaszłyki z boczniaków na puree z ciecierzycy
Chrupiące szaszłyki z boczniaków
Szaszłyki z boczniaków na puree z ciecierzycy, to potrawa pyszna i niebanalna w smaku. Grzyby same w sobie koncentrują substancje, które są źródłem umami. Dodatkowo chłoną jak gąbka smaki i aromaty, co w rezultacie daje mega połączenie i rozkosz dla podniebienia. Danie świetnie się nada na imprezę. Goście będą zachwyceni - słowo!
Przepis pochodzi z książki "Mezcla" - Ixty Belfrage
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 80 g oliwy
- 30 g harissy
- 3/4 łyżeczki chili w płatkach
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g ciecierzycy z puszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 40 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki oliwy chili. Boczniaki większe porwać wzdłuż na
pół, a mniejsze zostawić całe. Wymieszać z przygotowaną oliwą chili. Nakładać na
szpadki do szaszłyków. Piec około 20 minut w 240 stop. C. Ciecierzycę rozgnieść
i wymieszać z jogurte, oliwą i czosnkiem na puree. Szaszłyki wyłożyć na
puree. Skropić ziołowa salsą verde z kolendry. Ja skropiłam pesto z czosnku
niedźwiedziego.
Wygląda wspaniale. Nie jadłam takich szaszłyków
OdpowiedzUsuńGrzyby i ciecierzyca to ciekawe połączenie, chętnie spróbowałabym takich szaszłyków.
OdpowiedzUsuńPyszna inspiracja dla smakoszów grzybów. Boczniaki są takie mięsiste i smaczne, uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze boczniaków. Szaszłyki wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń