PAPRYCZKI NADZIEWANE KOZIM SEREM
Papryczki nadziewane kozim serem
Hiszpańskie tapas z papryczek pieczonych
Papryczki nadziewane kozim serem, to przepyszna przekąska z kraju Basków. Jak byłam w Hiszpanii, to najmilej wspominam degustacje w barach tapas z przeróżnymi przystawkami. Czasami tak niewiele trzeba, aby wyczarować coś niezwykłego dla podniebienia. Tak jest właśnie z tymi nadziewanymi papryczkami. Spróbujcie, a będziecie do nich wracać - obiecuję:-)
Przepis zaczerpnięty z książki "Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżuna.
Składniki:
- 12 małych papryczek
- 125 g koziego serka
- kawałek pikantnej papryki
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- pęczek koperku
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Od papryczek odciąć górę z ogonkiem i usunąć delikatnie pestki. Piec 20 minut w 200 stop. C. Ser wymieszać z pozostałymi składnikami. Zimne papryki nafaszerować serkiem.
Ja nie przepadam za kozim serem. Nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne. Jeszcze koziego sera nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPapryczki wyglądają wyjątkowo smakowicie. Uwielbiam kozie sery, więc ten przepis to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńHiszpańska kuchnia dawno nie gotowałam potraw tego regionu. Papryczki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne i proste do przygotowania. Super przystawka :)
OdpowiedzUsuńJadłam je w oryginalnej wersji i były przepyszne! Od czasu do czasu wracam sobie do nich, samodzielnie przygotowując w domu
OdpowiedzUsuńPapryczki i kozie sery to świetne połączenie. Swoją drogą chętnie przygarnęłabym tą książkę. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy. Hiszpańska kuchnia jest jedną z moich ulubionych
OdpowiedzUsuńZapowiadają się świetnie. Takich jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń