KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU Z WOLNOWARU

Kurczak po meksykańsku z wolnowaru

Pieczone udka w wolnowarze


Kurczak po meksykańsku z wolnowaru upiekłam z myślą obiadową. Jednak wyszła z tego duża porcja i spokojnie wykorzystałam mięso na kolejny posiłek nadziewając tortille. Można celowo więcej przygotować mięsa z myślą o kolejnych daniach z jego udziałem.  Praktycznie wszystko robi się samo:-)

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1- 2 łyżki przyprawy do taco
  • 1 łyżka papryki chipollte 
  • sól, pieprz 

sałatka z czerwonej kapusty:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól
  • kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą , przyprawić pieprzem, papryką, kuminem i przyprawą do taco. Obsmażyć na patelni. Na dno misy wolnowaru wrzucić pokrojone w ćwiartki cebule i kawałki papryk. Ułożyć na wierzch kawałki kurczaka. Dodać chipolte. Nastawić wolnowar na funkcję slow 6 -7 h lub high na 4 -5 h. Pod koniec czasu przygotować surówkę. Kapustę poszatkować, zdusić z solą. Dodać startą na tarce jarzynowej cebulę i  marchewkę. Dodać majonez i jogurt doprawić . Posypać kolendrą. Podawać z kurczakiem i ulubiony i dodatkami.








Komentarze

  1. Pyszny przepis. Bardzo lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, podziwiam Twoją pomysłowość! Kurczak po meksykańsku na obiad, a potem nadziewane tortille na kolejny posiłek to świetny sposób na zróżnicowanie menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na obiad. Zawsze doceniam przepisy, które pozwalają na wielokrotne wykorzystanie jednej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity kurczak. Uwielbiam wolnowar za to, jak doskonale przygotowuje mięso, zawsze pyszne i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że przepis na kurczaka to strzał w dziesiątkę! Jego przygotowanie wydaje się tak proste, a efekt końcowy jest imponujący. Dodatek papryki chipotle i przypraw do taco z pewnością nadaje danie wyjątkowego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wygląda naprawdę smacznie. Zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Noc dodać nic ująć. Wygląda i zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze taki wolnowar chciałam. Muszę w końcu poszukać dla siebie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten wolnowar to genialny wynalazek. Dokładnie jest tak jak Pani napisała - wszystko robi się samo:-) Można skorzystać z przepisów ale też nawrzucać do niego różnych warzyw, mięso, przyprawy obojętnie jak, po prostu "na oko" i po 5-6 godzinach dostajemy świetny posiłek. Jak coś zostanie to wewnętrzny wkład wolnowaru można wstawić do lodówki i odgrzać następnego dnia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne