KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU Z WOLNOWARU
Kurczak po meksykańsku z wolnowaru
Pieczone udka w wolnowarze
Kurczak po meksykańsku z wolnowaru upiekłam z myślą obiadową. Jednak wyszła z tego duża porcja i spokojnie wykorzystałam mięso na kolejny posiłek nadziewając tortille. Można celowo więcej przygotować mięsa z myślą o kolejnych daniach z jego udziałem. Praktycznie wszystko robi się samo:-)
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1-2 cebule
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1- 2 łyżki przyprawy do taco
- 1 łyżka papryki chipollte
- sól, pieprz
sałatka z czerwonej kapusty:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny do smaku
- sól
- kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą , przyprawić pieprzem, papryką, kuminem i przyprawą do taco. Obsmażyć na patelni. Na dno misy wolnowaru wrzucić pokrojone w ćwiartki cebule i kawałki papryk. Ułożyć na wierzch kawałki kurczaka. Dodać chipolte. Nastawić wolnowar na funkcję slow 6 -7 h lub high na 4 -5 h. Pod koniec czasu przygotować surówkę. Kapustę poszatkować, zdusić z solą. Dodać startą na tarce jarzynowej cebulę i marchewkę. Dodać majonez i jogurt doprawić . Posypać kolendrą. Podawać z kurczakiem i ulubiony i dodatkami.
Kurcze jak to super wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Bardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. :)
OdpowiedzUsuńWow, podziwiam Twoją pomysłowość! Kurczak po meksykańsku na obiad, a potem nadziewane tortille na kolejny posiłek to świetny sposób na zróżnicowanie menu.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad. Zawsze doceniam przepisy, które pozwalają na wielokrotne wykorzystanie jednej potrawy.
OdpowiedzUsuńSmakowity kurczak. Uwielbiam wolnowar za to, jak doskonale przygotowuje mięso, zawsze pyszne i aromatyczne.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że przepis na kurczaka to strzał w dziesiątkę! Jego przygotowanie wydaje się tak proste, a efekt końcowy jest imponujący. Dodatek papryki chipotle i przypraw do taco z pewnością nadaje danie wyjątkowego smaku.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda naprawdę smacznie. Zapisuje!
OdpowiedzUsuńNoc dodać nic ująć. Wygląda i zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńZawsze taki wolnowar chciałam. Muszę w końcu poszukać dla siebie
OdpowiedzUsuńTen wolnowar to genialny wynalazek. Dokładnie jest tak jak Pani napisała - wszystko robi się samo:-) Można skorzystać z przepisów ale też nawrzucać do niego różnych warzyw, mięso, przyprawy obojętnie jak, po prostu "na oko" i po 5-6 godzinach dostajemy świetny posiłek. Jak coś zostanie to wewnętrzny wkład wolnowaru można wstawić do lodówki i odgrzać następnego dnia.
OdpowiedzUsuń