PAN BAGNAT - NICEJSKA KANAPKA Z TUŃCZYKIEM
Pan Bagnat - nicejska kanapka z tuńczykiem
Francuski klasyk z tuńczykiem
Pan Bagnat - nicejska kanapka z tuńczykiem, to moja propozycja na dzisiejszy Światowy Dzień Kanapki. Kiedy pierwszy raz pojechałam do Francji, to właśnie kanapki serwowane na ulicach mnie urzekły. U nas takich nie było... Zachłysnęłam się zapachem i smakiem tamtejszej kuchni. I tak naprawdę była to miłość, która zakorzeniła się i do dzisiaj ma specjalne miejsce w moim podejściu do gotowania. Wywarła ogromny wpływ i zapoczątkowała moją kulinarną przygodę.
Pomysł na ową kanapkę zaczerpnęłam z książki „Francja na talerzu” autorstwa Francois-Regis Gaury, To prawdziwe vademecum wiedzy o kuchni francuskiej. Autor zabiera nas w podróż, odkrywa tajemnice i smaki, które nas fascynują. Oprócz tradycyjnych przepisów znajdziemy wiele ciekawostek i anegdot dotyczących francuskich klasyków kulinarnych, poznamy ich prekursorów i miejsca, gdzie są serwowane. To historia kuchni francuskiej, pełna rytuałów, idealna dla pasjonatów gotowania, ale również dla pasjonatów jedzenia.
Kanapka Pan Bagnat wywodzi się z Nicei. Napakowana jest klasykiem - sałatką nicejską. I byłam bardzo zdziwiona, że nie zawiera fasolki szparagowej, która często jest serwowana w naszym kraju, a to wg Francuzów wielkie faux-pas… Jest to oficjalny przepis stowarzyszenia Commune libre du Pan-Bagnatnn
- bułki
- czosnek
- pomidor
- rzodkiewki i/lub dymki
- zielony pieprz
- młody bób i/lub serca karczochów
- tuńczyk lub anchois
- czarne oliwki
- jajko na twardo
- bazylia
- sól, pieprz
- ocet
Przygotowanie:
Przetnij bułkę na pół i wydrąż cześć miękkości. Natrzyj czosnkiem, skrop oliwą i octem. Dopraw solą i pieprzem. Na dolnej części ułóż pomidora, bób ( karczochy), tuńczyka, bazylię, oliwki i plasterki jajka. Zamknij bułkę i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
Post powstał w ramach współpracy recenzenckiej.
„Francja na talerzu” autorstwa Francois-Regis Gaury
Wygląda bardzo smacznie. Pychota.
OdpowiedzUsuńTakiej kanapki jeszcze nie robiłam. Niby nic takiego ale zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńJestem fanem tuńczyka. Kanapka stworzona dla mnie
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na Światowy Dzień Kanapki, a także każdy inny dzień. Pięknie zaprezentowana. :)
OdpowiedzUsuńO, nie wiedziałam o tym faux-pas z fasolką szparagową, w Polsce nigdy nie jadłam nicejskiej w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńSmakowita kanapka. :) Książka Francja na talerzu brzmi ciekawie, chętnie bym ją poznała.
OdpowiedzUsuńMogłabym spróbować. Nie robiłam nigdy takich kanapek
OdpowiedzUsuńChodzi za mną tuńczyk 😅 Chyba muszę w końcu go kupić
OdpowiedzUsuń