TRUFLE Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI
Trufle z żurawiną i daktylami
Żurawinowe kulki mocy
Trufle z żurawiną i daktylami, to doskonała przekąska. Można również szybciutko zrobić jako prezent jadalny pod choinkę. Pyszne, zdrowe i mają moc:-)!
Składniki:
- 1 szkl. żurawiny suszonej
- 5-6 daktyli świeżych
- 1/2 szkl. mąki migdałowej
- 1/4 szkl. wiórków kokosowych
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1 łyżka nasion lnu
- 1 łyżka kakao
+ do obtoczenia wiórki kokosowe, kakao
Przygotowanie:
Z daktyli usunąć pestki. Żurawinę zalać wrzątkiem na kilka minut. Wszystkie składniki zmiksować w melakserze lub zblendować na gładką masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kakao lub wiórkach. Można również bez posypki zostawić. Wstawić kulki do lodówki na kilka godzin, aby stwardniały.
Uwaga: użyłam świeżej żurawiny do zrobienia syropu żurawinowego, i po odsączeniu wykorzystałam do tych trufli.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich trufli.
OdpowiedzUsuńTakie trufle to perfekcyjny prezent DIY na święta, podobnie jak pierniczki.
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy nie robiłam i nie jadłam trufli
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń