ŚLEDZIE Z IMBIREM MARYNOWANYM, POREM I ŻURAWINĄ
Śledzie z imbirem marynowanym, porem i żurawiną
Śledziowa wariacja z użyciem imbiru marynowanego
Śledzie z imbirem marynowanym, porem i żurawiną to moja propozycja na tegoroczne święta. Co roku chcę zaskoczyć gości na Wigilii nową wersją śledzia. Oprócz tradycyjnych śledzi w oleju, z przepisu mojej mamy, wyszukuję i serwuję nowe. Te podpatrzyłam u Lorentyny. Dodatek imbiru z zalewy, takiego do sushi, nadaje ciekawego smaku, który nam bardzo podpasował:-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i skorzystacie z przepisu.
Składniki:
- 3-4 filety śledziowe
- 30 g imbiru marynowanego
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- pieprz świeżo mielony
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Śledzie użyte do tego przepisu mogą być marynowane, solone lub w oleju. Jeśli są solone, to należy je wcześniej wymoczyć przez minimum godzinę w wodzie. Pora pokroić w półtalarki i zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Odcedzić i wysuszyć. Śledzia pokroić na kawałki, dodać pora, żurawinę i olej. Przyprawić pieprzem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Odstawić do przegryzienia.
Lubię śledzie, chętnie zrobię takie na święta.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takich śledzi jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię imbir w potrawach. Takie śledzie to dla mnie nowość
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na śledzie. Lubię, gdy dania mają oryginalny smak, a ten przepis na pewno zaskoczyłby moich gości.
OdpowiedzUsuńWidać że warto spróbować. Ja również nie spotkałam takiego przepisu
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. :) Dzięki za inspirację, zawsze warto wprowadzić coś nowego na wigilijny stół.
OdpowiedzUsuń