BABECZKI ORKISZOWE Z TATAREM ZE ŚLEDZIA
Babeczki orkiszowe z tatarem ze śledzia
Imprezowe przekąski ze śledziem
Babeczki orkiszowe z tatarem ze śledzia można zaserwować na imprezie karnawałowej lub Sylwestrowej. Takie hapsiki cieszą się zawsze ogromnym powodzeniem. Polecam gorąco!
Wytrawne babeczki można również napełnić sałatką jarzynową, śledziową lub np. serkiem z łososiem. Można eksperymentować, do czego gorąco zachęcam:-)
Składniki:
babeczki:
babeczki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 lub więcej zimnej wody
- szczypta soli i cukru
tatar ze śledzia:
- 1 - 2 filety śledziowe
- 1 ogórek kiszony
- kilka borowików marynowanych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
- 50 ml oleju rzepakowego
- sok z cytryny do smaku
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć je do foremek na babeczki. Ponakłuwać i piec w 180 stop. C do zrumienienia.
Śledzia, cebulę, ogórka i grzybki drobno posiekać. Dodać musztardę, olej. Dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ostrożnie solą. Nakładać do upieczonych babeczek.
Śledzia, cebulę, ogórka i grzybki drobno posiekać. Dodać musztardę, olej. Dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ostrożnie solą. Nakładać do upieczonych babeczek.
Szkoda że wcześniej tego nie widziałam . Super przekąska
OdpowiedzUsuńRewelacyjne. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń