GULASZ Z KIEŁBASEK I BOCZKU - A'LA STROGANOW
Gulasz z kiełbasek i boczku - a'la Stroganow
Danie jednogarnkowe z kiełbasy i boczku
Gulasz z kiełbasek i boczku - a'la Stroganow, to moja propozycja na danie jednogarnkowe. Wykorzystałam ekspresową recepturę na gulasz Stroganowa z użyciem kiełbasek i boczku zamiast polędwicy wołowej. Przepis jest bardzo prosty, zarówno w składzie użytych produktów jak w metodzie przygotowania. W zabieganym świecie magia jednego garnka to doskonałe rozwiązanie. I macie receptę na pyszne, proste danie, bez używania zbędnych garów.
Składniki:
- 6-8 kiełbasek cienkich śląskich lub frankfuterek
- kilka plasterków boczku wędzonego
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 0,5 szkl. bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1-2 łyżki śmietany 18% tł.
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę. Po chwili dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki. Gdy płyn odparuje dodać pokrojony w paseczki boczek i kawałki kiełbasek. Przyrumienić wędlinę i następne wrzucić pokrojone w słupki ogórki. Chwilę smażyć. Doprawić przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i bulion. Wymieszać i razem gotować kilka minut. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Podawać z pieczywem.
Przyznam, że takiego gulaszu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPysznie i idealnie na obiad. U mnie jednogarnkowe dania zawsze mile widziane. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania typu gulasz. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem! 😊
OdpowiedzUsuńNo na taki w życiu bym nie wpadła. Super ☺️ na pewno będę próbować
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam. Chętnie bym spróbowała. Świetny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuń