GULASZ Z KIEŁBASEK I BOCZKU - A'LA STROGANOW

Gulasz z kiełbasek i boczku - a'la Stroganow

Danie jednogarnkowe z kiełbasy i boczku 


Gulasz z kiełbasek i boczku - a'la Stroganow, to moja propozycja na danie jednogarnkowe. Wykorzystałam ekspresową recepturę na gulasz Stroganowa z użyciem kiełbasek i boczku zamiast polędwicy wołowej. Przepis jest bardzo prosty, zarówno w składzie użytych produktów jak w metodzie przygotowania. W zabieganym świecie  magia jednego garnka to doskonałe rozwiązanie. I macie receptę na pyszne, proste danie, bez używania zbędnych garów.

Składniki:

  • 6-8 kiełbasek cienkich śląskich lub frankfuterek
  • kilka plasterków boczku wędzonego 
  • 1 cebula 
  • 250 g pieczarek 
  • 3-4 ogórki kiszone 
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 
  • 0,5 szkl. bulionu 
  • sól, pieprz, słodka papryka 
  • 1-2 łyżki śmietany 18% tł.
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę. Po chwili dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki. Gdy płyn odparuje dodać pokrojony w  paseczki boczek i kawałki kiełbasek. Przyrumienić wędlinę i następne wrzucić pokrojone w słupki ogórki. Chwilę smażyć. Doprawić przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i bulion. Wymieszać i razem gotować kilka minut. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Podawać z pieczywem.




Komentarze

  1. Przyznam, że takiego gulaszu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i idealnie na obiad. U mnie jednogarnkowe dania zawsze mile widziane. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dania typu gulasz. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem! 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. No na taki w życiu bym nie wpadła. Super ☺️ na pewno będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie robiłam. Chętnie bym spróbowała. Świetny pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne