JABŁKA ZAPIEKANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I CZEKOLADĄ
Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi i czekoladą
Szybki deser z jabłkami i czekoladą
Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi i czekoladą na szybki deser lub smakowite śniadanie. Wybór zależy od nas:-)
Nie przepadam za surowymi jabłkami, natomiast zapiekane lub duszone - uwielbiam. Czy to w szarlotce, placuszkach czy nawet wrzucone do gorącej herbaty, jak tutaj - byleby poddane cieplnej obróbce. Kiedy na szybko potrzebuję deseru, to zapiekam je pod kruszonką. Można kombinować czym przykryć jabłka. Zamiast typowej kruszonki z ciasta kruchego wystarczą płatki owsiane, bułka i czekolada... Niebo!!!
Składniki:
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- 15 g masła
- kruszonka:
- 30 g świeżej pokruszonej bułki (zamieniłam na bułkę tartą)
- 30 g płatków owsianych
- 35 g pastylek gorzkiej czekolady
- 35 g masła
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Jabłka posiekać i dusić z 1 łyżką wody i 15 g masła. Kiedy będą miękkie przełożyć do żaroodpornego naczynia. W rondelku roztopić masło z syropem klonowym. Jabłka posypać wymieszaną kruszonką. Polać masłem z syropem i posypać cukrem. Zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku.
Przepis pochodzi z książki "Zielona uczta, jesień, zima" Nigela Slatera.
Ja też uwielbiam pieczone jabłka. W takim połączeniu smaków koniecznie muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńTak zapiekanych jabłek jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńProste, a jednocześnie wyjątkowe. 👌
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje. Bardzo chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na deser czy śniadanie. Szybkie do przygotowania to duży atut. :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym spróbowała takich jabłek
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo. W takiej wersji nie jadłam płatków owsianych
OdpowiedzUsuńczytam i myślę, że trzeba to zrobic..tak jak chrusty czyli faworki czas zjeść. dziękuję Marzenko za inspirację! Jola Pietras
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Jeszcze takich jabłek nie robiłam
OdpowiedzUsuń