KOTLETY Z BROKUŁU
Kotlety z brokułu
Najlepsze warzywne kotlety
Kotlety z brokułu to świetna propozycja na obiad. Jako alternatywa mięsa doskonale się sprawdzi. Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia pełna warzyw” - Lidii Bawolskiej, autorki bloga Pieprzyć z fantazją.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1-2 jajka
- 150 g bułki tartej
- 100 g startego sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek, papryka do smaku
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecedzić i rozgnieść widelcem. Do gorących dodać połowę bułki tartej. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Wbić jajko lub jajka, ser i doprawić przyprawami. Formułować dłońmi kotleciki. Obtaczać w pozostałej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem lub same.
Fajny pomysł na przemycenie brokułu dzieciom
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. Pod warunkiem że ktoś lubi brokół.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Ja lubię takie nowości.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie i zdrowo. Chętnie wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować je zrobić. Myślę że będą smakowały.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Takich kotletów jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wiosenny obiad. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuń