KOTLETY Z BROKUŁU

Kotlety z brokułu 

Najlepsze warzywne kotlety 


Kotlety z brokułu to świetna propozycja na obiad. Jako alternatywa mięsa doskonale się sprawdzi. Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia pełna warzyw” - Lidii Bawolskiej, autorki bloga Pieprzyć z fantazją.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1-2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz, czosnek, papryka do smaku

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecedzić i rozgnieść widelcem. Do gorących dodać połowę bułki tartej. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Wbić jajko lub jajka, ser i doprawić przyprawami. Formułować dłońmi kotleciki. Obtaczać w pozostałej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem lub same.







Komentarze

  1. Fajny pomysł na przemycenie brokułu dzieciom

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno warto spróbować. Pod warunkiem że ktoś lubi brokół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają. Ja lubię takie nowości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie i zdrowo. Chętnie wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę musiała spróbować je zrobić. Myślę że będą smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi smacznie. Takich kotletów jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na wiosenny obiad. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne