BABKA SZWAJCARSKA Z DODATKIEM MARCHEWKI I MIGDAŁÓW
Babka szwajcarska z dodatkiem marchewki i migdałów
Pyszna babka, która długo zachowuje świeżość
Babka szwajcarska z dodatkiem marchewki i migdałów - jest wilgotna i puszysta. Długo zachowuje świeżość. Nie dodaje się do niej żadnych spulchniaczy ani tłuszczu. Przepis na babkę zaczerpnęłam od Lorentyny. Jest przepyszna, gorąco polecam!
- 250 g drobno startej marchwi
- 6 jajek
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 300 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej tortowej
lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny
Forma do babki o średnicy 24 cm (lub tortownica) - wysmarować dokładnie masłem i obsypać mąką.
Przygotowanie:
Ustawić temperaturę piekarnika na 180 stopni C. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubijać z solą, dosypywać partiami cukier. Ubić do uzyskania sztywnej piany. Kiedy piana ubija się wymieszać w misce migdały z mąką. Dodać startą marchew i ponownie wymieszać.
Do piany z białek dodać żółtka i wymieszać szpatułką. Wyłożyć masę jajeczną na marchew z mąką i migdałami. Delikatnie wymieszać całość szpatułką do połączenia. Wyłożyć masę do formy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. W razie zbytniego rumienienia się wierzchu przykryć delikatnie folią aluminiową. Przed wyjęciem babki z piekarnika sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.
Wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Wyjąć na kratkę i wystudzić całkowicie. Utrzeć lukier z cukru pudru i odpowiedniej ilości soku z cytryny. Polać lukrem.
Wygląda pięknie. Nie spotkałam jeszcze takiego przepisu. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMyślę, że smak tej babki by mi mocno odpowiadał.
OdpowiedzUsuńJuż wiem że bedę ją lubiła. Podoba mi się że jest bez tłuszczu i spulchniaczy. Mam nadzieję że mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNa święta to piękna propozycja. Takiej banki nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny! Apetyczna babka i w pięknej świątecznej oprawie.
OdpowiedzUsuńKuchnia Szwajcarska jest mi nie znana. Babka wygląda pięknie i na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze piekę babkę na święta. Ta nowością dla mojej rodziny.
OdpowiedzUsuń