ŻUREK Z GRZYBAMI
Żurek z grzybami
Żurek wegetariański z suszonymi grzybami
Żurek z grzybami zrobiłam zupełnie przez przypadek, gdy okazało się, że mój gość świąteczny nie je mięsa. Efekt był zadowalający. Powiem nawet, że wszyscy go spróbowali i byli pozytywnie zaskoczeni.
Składniki:
zakwas do zupy:
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 200 ml letniej przegotowanej wody
- 50 g mąki żytniej razowej
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
bulion do zupy:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por lub cebula
- 1/2 selera
- 2 litry wody
- lubczyk świeży lub suszony
- sól
zupa:
- 1,5 litra bulionu
- 100 ml zakwasu
- 1 cebula
- pół szklaki suszonych grzybów leśnych
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka śmietany 18%tł.
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
3
dni wcześniej nastawić zakwas do zupy. Do łyżki zakwasu żytniego wlać
wodę, dosypać mąkę i dodać przyprawy. Przykryć gazą. Codziennie
wymieszać. Wieczorem grzyby suszone namoczyć. Następnego dnia ugotować je. Z podanych składników ugotować bulion.
Przecedzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, ugotowane grzyby, przyprawy i wlać
bulion. Gotować około 15 - 20 minut, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie do miseczki przelać zakwas, dodać 1 łyżkę śmietany. Zahartować z zupą i przelać wszystko do gotującej zupy. Ewentualnie na koniec
doprawić do smaku. Żurek wlać do miseczek. Dołożyć, dla chętnych, kawałki ugotowanego jajka.
Nigdy dodawałam grzybów. Zawsze to trochę inaczej, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam żurku.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Ja tam nie koniecznie potrzebuję mięso.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że potrafisz być elastyczna w kuchni i zaskakiwać nawet w przypadkowych sytuacjach. To prawdziwa umiejętność. Pysznie wygląda Twój żurek.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę kusząco. Suszone grzyby na pewno dodają mu wyjątkowego aromatu i smaku. <3
OdpowiedzUsuńTradycyjnego żurku nie jadam, ale z grzybami spróbowałabym z przyjemnością. :))
OdpowiedzUsuń