ŻUREK Z GRZYBAMI

Żurek z grzybami 

Żurek wegetariański z suszonymi grzybami 


Żurek z grzybami zrobiłam zupełnie przez przypadek, gdy okazało się, że mój gość świąteczny nie je mięsa. Efekt był zadowalający. Powiem nawet, że wszyscy go spróbowali i byli pozytywnie zaskoczeni. 

Składniki:

zakwas do zupy:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 200 ml letniej przegotowanej wody
  • 50 g mąki żytniej razowej 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

bulion do zupy:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por lub cebula
  • 1/2 selera
  • 2 litry wody
  • lubczyk świeży lub suszony
  • sól

zupa:

  • 1,5 litra bulionu
  • 100 ml zakwasu
  • 1 cebula
  • pół szklaki suszonych grzybów leśnych
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka śmietany 18%tł.
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
+ jajka ugotowane do podania

Przygotowanie:

3 dni wcześniej nastawić zakwas do zupy. Do łyżki zakwasu żytniego wlać wodę, dosypać mąkę i dodać przyprawy. Przykryć gazą. Codziennie wymieszać.   Wieczorem grzyby suszone namoczyć. Następnego dnia ugotować je. Z podanych składników ugotować bulion. Przecedzić. Cebulę  posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, ugotowane grzyby, przyprawy i wlać bulion. Gotować około 15 - 20 minut, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.  W tym czasie do miseczki przelać zakwas, dodać 1 łyżkę śmietany. Zahartować z zupą i przelać wszystko do gotującej zupy.  Ewentualnie na koniec doprawić do smaku. Żurek wlać do miseczek. Dołożyć, dla chętnych, kawałki ugotowanego jajka.



Komentarze

  1. Nigdy dodawałam grzybów. Zawsze to trochę inaczej, chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować. Ja tam nie koniecznie potrzebuję mięso.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, że potrafisz być elastyczna w kuchni i zaskakiwać nawet w przypadkowych sytuacjach. To prawdziwa umiejętność. Pysznie wygląda Twój żurek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się naprawdę kusząco. Suszone grzyby na pewno dodają mu wyjątkowego aromatu i smaku. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Tradycyjnego żurku nie jadam, ale z grzybami spróbowałabym z przyjemnością. :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne