TARTA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I JAJKIEM
Tarta z czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem
Najlepsza tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Tarta z czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem, to obowiązkowa pozycja, gdy zaczyna się sezon na czosnek. Uwielbiam tak przygotowane ciasto. Przygotuj i zaskocz gości! Wykorzystując gotowe ciasto francuskie naprawdę robi się ją błyskawicznie.
Składniki:
- ciasto francuskie gotowe
- 1-2 pęczki czosnku niedźwiedziego
- 1-2 jajka ugotowane (lub więcej)
- sól, pieprz
- 200 g śmietany 18% tł.
- 1 jajko
- oliwa
- kawałek sera pleśniowego
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty (ja użyłam połowy na mniejszą blaszkę 35x11 cm). Podpiec do zezłocenia w 200 stop. C. - około 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć czosnek niedźwiedzi. Ułożyć plastry jajek. Śmietanę w miseczce wymieszać z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić pokruszony ser. Masę wylać na tartę. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop. C, około 20 -30 minut.
Jej, ale ona musi być pyszna. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda absolutnie przepysznie! Chyba muszę spróbować 🤤
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna. Z wielką chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tego czosnku. Myślę że smak przypadnie mi do gustu.
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję. Taka tarta musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :) Idealna opcja na letnie pikniki czy spotkania ze znajomymi.
OdpowiedzUsuńCzosnek niedźwiedzi to doskonały dodatek do wielu potraw, a w takim połączeniu na chrupiącym cieście francuskim musi być pysznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tego czosnku. Widzę że akurat jest na niego sezon.
OdpowiedzUsuń