BAKŁAŻAN MARYNOWANY OPALANY
Bakłażan marynowany opalany
Wyjątkowy przepis na wyjątkowego bakłażana
Bakłażan marynowany opalany z jogurtem czosnkowym, to świetna propozycja na każdą okazję. Sprawdzi się doskonale na spotkania towarzyskie. Wyjątkowy przepis na
wyjątkowego bakłażana. Jestem pewna, że każdego zaskoczy jego smak. Uwielbiam eksperymentować z tym warzywem. Zawsze mam go pod ręką:-) Zapraszam!
Przepis pochodzi z książki "Ottolenghi Test Kitchen Extra Good Things - Smakowitości na co dzień."
Bakłażan marynowany opalany - Składniki:
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 2 dymki
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 4 bakłażany, nakłute widelcem
- 1,5 łyżeczki nasion kozieradki
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 120 ml oliwy
- 1 cebula posiekana
- 40 g startego imbiru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 60 ml octu jabłkowego
- sól i pieprz
Bakłażan marynowany opalany - Przepis:
Na patelni grillowej grillować, z odrobiną oliwy, bakłażany przez 40 minut. Ja wstawiłam pod grilla w piekarniku. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Pokroić w paski miąższ. Na patelni uprażyć kmin i kozieradkę. Rozdrobnić w moździerzu lub blenderze na proszek. Cebulę podsmażyć do zrumienienia na 90 ml oliwy. Dodać imbir, koncentrat, przyprawy. Smażyć razem około 3 minut. Wlać ocet i po zagotowaniu odstawić . Wrzucić bakłażana, wymieszać i wystudzić . W słoiku zalać oliwą i odstawić do lodówki. Jogurt wymieszać z czosnkiem, doprawić solą . Rozsmarować na talerzu i na wierz wyłożyć marynowanego bakłażana. Posypać posiekaną dymką i czarnuszką.
Jestem fanką przepisów z książek Ottolenghiego, więc na pewno wkrótce sięgnę po ten przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Uwielbiam jak bakłażan potrafi być różnorodny w kulinariach.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńLubię bakłażan. Ten przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana, ale przyznam że nie jadłam jeszcze w takiej wersji. :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję tego przepisu, zwłaszcza że dawno nie sięgałam po bakłażana.
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis na bakłażana do mojej kolekcji. :) Cieszę się, że podzieliłaś się tym pomysłem, na pewno przetestuję.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego bakłażana. Zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Na pewno każdemu smakuje.
OdpowiedzUsuń