MORELE GRILLOWANE Z SZYNKĄ, CAMEMBERTEM I MIODEM
Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem
Pyszna przystawka letnia z moreli
Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem, to pyszna letnia przystawka. Idealnie się sprawdzi na spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina... Teraz jest właśnie najlepszy czas na takie tarasowe imprezy.
Bardzo lubię łączyć owoce ze słoną, dojrzewającą szynką i wyrazistym serem. Na przełamanie smaków całość skropiłam miodem akacjowym. Ważne aby miód nie zdominował potrawy, a tylko nadał jej charakteru...
Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem - Składniki:
- 5-6 sztuk moreli
- 10-12 plasterków dojrzewającej szynki
- 1 camembert
- 2-3 łyżeczki miodu akacjowego
- oliwa z oliwek do zapiekania
Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem - Przepis:
Morele przekroić na pół, wypestkować. Każdą połówkę moreli posmarować oliwą z jednej strony. Zapiekać na patelni grillowej, tyko po stronie posmarowanej oliwą. Zdjąć owoce z patelni. Wystudzić. Na każdej połówce układać kawałek camemberta i plasterek szynki. Całość skropić miodem. Można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Do przygotowania potrawy użyłam miodu akacjowego z Pasieki Rodzinnej, która jest gospodarstwem pasiecznym, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy, dla których pszczelarstwo jest nie tylko zawodem, ale przede wszystkim stylem życia. Każdy słoik miodu, który trafia do klientów, to efekt ciężkiej pracy ludzi, zaangażowania i miłości do pszczół. W celu pozyskiwania w pełni naturalnego miodu różnych gatunków, pasieka ma charakter wędrowny, w zależności od pory roku i intensywności pożytków ule są przewożone po najczystszych terenach południowo-wschodniej Polski. Dzięki temu pozyskiwane są różne odmiany miodu, m.in. rzepakowy, gryczany, ze spadzi iglastej oraz wielokwiatowy.
Dlaczego miód akacjowy jest wyjątkowy?
- wyróżnia się spośród innych swoją naturalną łagodnością, szczególnie rekomendowany jest dla dzieci
- posiada niski indeks glikemiczny
- krystalizuje po dłuższym czasie niż inne miody (może pozostać w stanie płynnym nawet do 12 miesięcy)
- ze względu na wysoką zawartość flawonoidów i antyoksydantów, jest on silnym sprzymierzeńcem w walce przeciw stanom zapalnym
- jest cennym źródłem minerałów, takich jak potas, magnez, czy wapń. Wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspiera zdrowie układu pokarmowego. Właściwości antybakteryjne miodu akacjowego są szczególnie doceniane podczas sezonu jesienno-zimowego, gdy jest większe ryzyko złapania infekcji
- niewątpliwie ze względu na swój delikatny smak i płynną konsystencję, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw oraz napojów. Może być używany zarówno w kuchni, jak i do celów kosmetycznych, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
nigdy nie jadłam moreli w takim połączeniu
OdpowiedzUsuńo ja cie, świetne połączenie, morelki muszą dawać super posmak słodko-kwasny
OdpowiedzUsuńGrillowanie moreli podkreśla ich naturalny smak, a miód dodaje słodyczy, tworząc apetyczną kombinację. Szynka i ser uzupełniają całość wyrazistym smakiem. Idealne na letnie przyjęcia!
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na letnie spotkania. To musi być niesamowite połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillowane owoce, a w połączeniu z camembertem i szynką jeszcze nie próbowalam.
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie. Mogłabym spróbować.
OdpowiedzUsuńWow, to wygląda na prawdziwą ucztę dla smakoszy. Super propozycja. :)
OdpowiedzUsuńSuper. Czegoś takiego nigdy nie robiłam. Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuń