BUŁKI PRECLOWE NA ZAKWASIE
Bułki preclowe na zakwasie
Najlepsze bułki preclowe
Bułki preclowe na zakwasie - dla mnie najlepsze jakie jadłam. Są genialne i polecam gorąco przygotować je. Kolejny świetny wypiek w naszej wirtualnej piekarni Amber. Jak je zobaczyłam, to nie było opcji, żeby nie dołączyć do lipcowej akcji. Mam słabość do preclowych wypieków, od czasów studenckich, kiedy każde wakacje pracowałam w piekarni monachijskiej ... Nigdy nie zapomnę pieczywa stamtąd. I przy każdej wizycie w Monachium nadrabiam smakowe zaległości-)
Bułki preclowe na zakwasie
przepis i zdjęcie ze strony Amy Bakes Bread
Zakwas (fermentowany przez noc/gotowy za 10-12 godzin / w temp. 25 st. C )
13 g zakwasu dojrzałego/aktywnego
130 g mąki uniwersalnej /chlebowej
130 g wody
Ciasto
250 g zakwasu
430 g wody ( uwaga! ostrożnie z dodawaniem wody)
20 g soli
3 g proszku słodowego diastatycznego/miodu
850 g mąki chlebowej
70 g masła zmiękczonego
płatki soli morskiej
Wieczorem wymieszaj 13 gramów dojrzałego zaczynu na zakwas z 130 gramami mąki i 130 gramami wody. Przykryj i odstaw na noc, aż będzie bulgoczący, aktywny i gotowy do użycia.
Ciasto na zakwasie
Następnego ranka w misie miksera wymieszaj wyrośnięty zaczyn, wodę,
mąkę, sól i proszek słodowy/miód za pomocą haka do ciasta. Zagniataj
przez 5 minut. Ciasto będzie gęste i możesz pomyśleć, że dodałeś za dużo
mąki. Nie martw się. Zmięknie, gdy dodasz masło.
Zagniataj przez około 5 minut. Następnie dodaj zmiękczone masło, 1/2
łyżki na raz i zagniataj przez 5-8 minut, aż do całkowitego połączenia.
Ciasto będzie jedwabiście gładkie.
Fermentacja
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 4-5 godzin w temperaturze 25-26 st. C,
aż będzie napuszone i napowietrzone. Po fermentacji ciasto można
umieścić w lodówce na noc / do 2 dni przed uformowaniem i zrobieniem
bułek.
Formowanie
Wyłóż ciasto na blat i za pomocą skrobaczki, uformuj wałek i podziel na
16 kawałków. Weź każdy kawałek ciasta i pociągnij/ściśnij boki, aż
utworzy kulkę. Tocz kulkę na blacie, trzymając dłoń w kształcie miseczki
( patrz film na stronie przepisu), aby zamknąć kulki.
Wyrastanie
Wyłóż dwie blachy papierem pergaminowym. Umieść osiem kulek ciasta na
każdej blasze. Przykryj kulki ciasta ręcznikiem kuchennym i pozostaw do
wyrastania w ciepłym (25-26 st. C) miejscu na 3-4 godziny. Po upływie
3-4 godzin ciasto powinno być napuszone, napowietrzone i wyrośnięte.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C.
Metoda sody oczyszczonej. Zagotuj 8 szklanek wody. Dodaj 6 łyżek sody
oczyszczonej. Umieść bułki preclowe w gotującej się wodzie z sodą
oczyszczoną i gotuj przez 60-90 sekund. Wyjmij precle z wrzącej wody i
umieść na blachach do pieczenia. Natnij żyletką w dwóch miejscach. Posyp solą.
Piecz natychmiast po kąpieli w sodzie oczyszczonej przez 15-20 minut w
temperaturze 240 st. C. Pozostaw do całkowitego (lub prawie całkowitego)
ostygnięcia przed spożyciem.
Bułki preclowe na blogach z akcji:
Dziękuję za wspólne pieczenie. Warto pokusić się o te bułki.
OdpowiedzUsuńAle ładne! Żałuję, że nie udało mi się do was dołączyć tym razem.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Chętnie bym taką zjadła.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam bułek na zakwasie. Na pewno będę próbować.
OdpowiedzUsuńNa pewno są smaczne. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPiękne wspomnienia z Monachium. :) Te bułki wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki. Kolejny raz udowadniasz, że wypieki na zakwasie to magia.
OdpowiedzUsuńAch te bułki wyglądają jak z najlepszej bawarskiej piekarni!
OdpowiedzUsuń