ZUPA Z LIŚĆI KALAFIORA

Zupa z liści kalafiora 

Pyszna i pożywna zupa z kilku składników 


Zupa z liści kalafiora brzmi intrygująco? Jest przepyszna. Zaskakuje smakiem i składem.Od tej chwili już nigdy nie wyrzucę tych części, co zostają z kalafiora, a które do tej pory najczęściej lądowały  w koszu. Smakiem bardziej przypomina kapuścianą niż kalafiorową:-) Polecam!

Zupa z liści kalafiora - Składniki:

  • liście i końcówki białe odkrojone z 2 kalafiorów
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietuszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka masła
  • szczypta płatków chili 

+ oliwa i świeże zioła do dekoracji  (u mnie natka pietruszki i szczypiorek)

Zupa z liści kalafiora - Przepis:

Liście kalafiora skropić 1 łyżką oliwy. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać do miękkości w 180 stop.C. N drugiej łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebule. Dodać opieczone liście, podlać bulionem. Gotować kilka minut. Dodać natkę pietruszki i płatki chili. Zmiksować. Dodać łyżkę masła. Po rozlaniu zupy do talerzy udekorować oliwą i posiekanymi świeżymi ziołami.


Komentarze

  1. Nigdy takiej nie jadłam. Nawet nie wiedziałam że liście kalafiora można jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. Jeszcze tej zupy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To świetny pomysł na zero waste w kuchni. Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze wyrzucałam liście kalafiora. Teraz będę wiedziała, co z nimi zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że dla każdego fana kalafiora w różnej postaci to obowiązkowy przepis. Zwłaszcza, że wiele osób pozbywa się liści od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ciekawości ugotuje tą zupę. Jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupy, a ta z liści kalafiora to coś nowego. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ciekawa smaku tej zupy. Jeśli przypomina kapuścianą, to mogłabym polubić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na wykorzystanie całego kalafiora!
    Chętnie się skuszę i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz widzę tą zupę. Czuję że będzie mi smakować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne