ZUPA Z LIŚĆI KALAFIORA
Zupa z liści kalafiora
Pyszna i pożywna zupa z kilku składników
Zupa z liści kalafiora brzmi intrygująco? Jest przepyszna. Zaskakuje smakiem i składem.Od tej chwili już nigdy nie wyrzucę tych części, co zostają z kalafiora, a które do tej pory najczęściej lądowały w koszu. Smakiem bardziej przypomina kapuścianą niż kalafiorową:-) Polecam!
Zupa z liści kalafiora - Składniki:
- liście i końcówki białe odkrojone z 2 kalafiorów
- 1 cebula
- pęczek natki pietuszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka masła
- szczypta płatków chili
+ oliwa i świeże zioła do dekoracji (u mnie natka pietruszki i szczypiorek)
Zupa z liści kalafiora - Przepis:
Liście kalafiora skropić 1 łyżką oliwy. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać do miękkości w 180 stop.C. N drugiej łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebule. Dodać opieczone liście, podlać bulionem. Gotować kilka minut. Dodać natkę pietruszki i płatki chili. Zmiksować. Dodać łyżkę masła. Po rozlaniu zupy do talerzy udekorować oliwą i posiekanymi świeżymi ziołami.
Nigdy takiej nie jadłam. Nawet nie wiedziałam że liście kalafiora można jeść.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Jeszcze tej zupy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńTo świetny pomysł na zero waste w kuchni. Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju.
OdpowiedzUsuńZawsze wyrzucałam liście kalafiora. Teraz będę wiedziała, co z nimi zrobić. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że dla każdego fana kalafiora w różnej postaci to obowiązkowy przepis. Zwłaszcza, że wiele osób pozbywa się liści od razu :)
OdpowiedzUsuńZ ciekawości ugotuje tą zupę. Jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, a ta z liści kalafiora to coś nowego. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tej zupy. Jeśli przypomina kapuścianą, to mogłabym polubić.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie całego kalafiora!
OdpowiedzUsuńChętnie się skuszę i dziękuję za przepis.
Pierwszy raz widzę tą zupę. Czuję że będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuń