SAŁATKA Z FENKUŁEM I PORZECZKOWYM SOSEM
Sałatka z fenkułem i porzeczkowym sosem
Najlepsza sałatka z dodatkiem porzeczek
Sałatka z fenkułem i porzeczkowym sosem, którą ostatnio zrobiłam to była petarda, smakowy odlot... I moje wrażenia zostały potwierdzone przez kilka osób, które ją degustowały. Zwłaszcza sos porzeczkowy przewyższył wszystkie winegrety, które do tej pory zrobiłam. Zamiast octu użyłam owoców i to był strzał w 10:-) Niebo w gębie!
- 1 fenkuł
- rukola
- garść czerwonych porzeczek
- 2 łyżki orzechów laskowych
- oliwa z oliwek
- 50 ml oliwy Extra Virgin niefiltrowanej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 - 3 łyżeczki czerwonych porzeczek
- odrobina soli do smaku
Sałatka z fenkułem i porzeczkowym sosem - Przepis:
Fenkuł pokroić na cieniutkie plastry wzdłuż i podsmażyć na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Na rukoli ułożyć podsmażony fenkuł, rozsypać garść porzeczek. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i posiekać. Posypać sałatkę.
Oliwę wymieszać energicznie z miodem i musztardą. Dodać rozgniecione widelcem porzeczki. Dosolić. Mieszać łyżeczka do momentu powstania emulsji gładkiej. Sosem polać sałatkę.
Nie jadłam jeszcze takiej sałatki.
OdpowiedzUsuńWygląda super. Na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuń