SCARPACCIA

 Scarpaccia

Toskański placek z cukinii 

 

Scarpaccia, to toskański, cieniutki placek z cukinii. Cukinia jest dostępna przez cały rok, w związku  z tym  zawsze można ją przygotować. Idealna na letni obiad, jesienną kolację czy zimową przekąskę. Polecam!

Scarpaccia - Składniki:

  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 średnia cukinia 
  • pół czerwonej cebuli 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 filiżanka mąki pszennej 
  • 1/3 filiżanki mąki kukurydzianej 
  • 1 filiżanka wody 
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • pół łyżeczki oregano 
  •  1 ząbek czosnku czosnku 
  • sól i płatki chilli do smaku 

Scarpaccia - Przepis:

Cukinię pokroić na cienkie plastry. Podsmażyć na oliwie cukinię i cebulę. Doprawić solą i pieprzem.  Wymieszać z makami, wodą, przyprawami i serem.  Zapiekać do zrumienienia w 180 stop. C.


Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne