SCARPACCIA
Scarpaccia
Toskański placek z cukinii
Scarpaccia, to toskański, cieniutki placek z cukinii. Cukinia jest dostępna przez cały rok, w związku z tym zawsze można ją przygotować. Idealna na letni obiad, jesienną kolację czy zimową przekąskę. Polecam!
Scarpaccia - Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cukinia
- pół czerwonej cebuli
- sól i pieprz do smaku
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 1/3 filiżanki mąki kukurydzianej
- 1 filiżanka wody
- 2 łyżki startego parmezanu
- pół łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku czosnku
- sól i płatki chilli do smaku
Scarpaccia - Przepis:
Cukinię pokroić na cienkie plastry. Podsmażyć na oliwie cukinię i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makami, wodą, przyprawami i serem. Zapiekać do zrumienienia w 180 stop. C.
Nigdy nie słyszałem o scarpacci, ale składniki są mega proste, a placek wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Toskania na talerzu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się, co zrobić z cukinią, która leży w lodówce. Dzięki za super pomysł. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o nim. Myślę że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńMyślę że by mi posmakowało. Wygląda wybornie.
OdpowiedzUsuń