KURCZAK PO TOSKAŃSKU
Kurczak po toskańsku
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak po toskańsku to danie z serii pysznych i ekspresowych. Kto go spróbuje raz, będzie do niego często wracał. Możesz się nim popisać, gdy masz gości na obiedzie czy kolacji. Robi wrażenie:-) Pasuje również do makaronu. Wtedy kurczaka należy tylko drobniej pokroić i sos gotowy!
Kurczak po toskańsku - Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku baby
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa do smażenia
- 150 ml śmietany 30 % tł.
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz
Kurczak po toskańsku - Przepis:
Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia na oliwie. Odłożyć na bok. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucić posiekane pomidory suszone. Po chwili dorzucić szpinak. Gdy zmięknie wlać śmietankę i wsypać parmezan. Na koniec włożyć kawałki kurczaka. Przykryć i chwilkę dusić. Na koniec ewentualnie doprawić.
Ależ to musi być pyszny kurczak. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Nigdy nie słyszałam o tym kurczaku.
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy. Ten kurczak na pewno by mi smakował.
OdpowiedzUsuńLubię dania inspirowane kuchnią włoską, zawsze wychodzą smaczne.
OdpowiedzUsuńKurczak w takiej wersji musi być niezwykle aromatyczny.
OdpowiedzUsuńFajnie, że to szybki przepis, przyda się na zabiegane dni.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję. Kurczak zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaka jeszcze nie gotowałam. Na pewno jest smaczny.
OdpowiedzUsuń